Jump to content
Tina Tran

Hvilken brød er sunnest?

Recommended Posts

Hei,

jeg lurer på om hvilken brød er sunnest?

Jeg blir så forvirret av å se det store utvalget av brød i butikkene og skjønner ikke hvilken av dem skal man spise?

ser frem til gode forslag.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fortsetter under...

Guest Jester

Det er ingen av dem som er "sunnest", noen er sunnere en andre, men noen er HINSIDES overpriset i forhold til de "litt mindre sunne". Om du spiser et par skiver om dagen så spiller det liten rolle om resten av kosten er grei ;)

Dessuten er ofte de sunne variantene mht. grovhet ofte like mye til mer kcal pr 100g en de mindre grove, så alt handler om hva du vil oppnå og hva du gjør i dag. Jeg hadde aldri betalt 50 spenn for et brød som smaker sagflis over 12kr for et som er helt greit mht at jeg spiser kanskje 2 skiver ila en god brøddag. Da passer jeg på at resten av kosten er bedre, men om jeg hadde belaget meg på mye brødmat (typiske matpakker) hadde jeg klart gått for grovest inntil en viss grad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grovest mulig. De eneste jeg har sett som er 100% grove er Ingers superrug og ekstra grovt grislet. Det står % under brødskala- merkingen :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sunnest å bake selv. Butikkbrød er nemlig saltbomber! Baker du selv kan du ha 100% grov, du kan ha frøbrød, protenbrød, brød med melk/egg, uten/med gjær osv. Mange gode, raske og sunne oppskrifter på nett. Ellers; velg nøkkelhullsmerket!:-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sunnest å bake selv. Butikkbrød er nemlig saltbomber! Baker du selv kan du ha 100% grov, du kan ha frøbrød, protenbrød, brød med melk/egg, uten/med gjær osv. Mange gode, raske og sunne oppskrifter på nett. Ellers; velg nøkkelhullsmerket!:-)

Hvor mye salt pleier et vanlig butikkbrød å ha?

Det er flere grunner til å inkludere tequilapulveret i baking, salt gir bedre/mer smak, og bidrar til å fremme bedre glutenproduksjon i deigen, og hører etter mitt skjønn absolutt hjemme i deiger:) men alt med måte?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annonse

Hvor mye salt pleier et vanlig butikkbrød å ha?

Det er flere grunner til å inkludere tequilapulveret i baking, salt gir bedre/mer smak, og bidrar til å fremme bedre glutenproduksjon i deigen, og hører etter mitt skjønn absolutt hjemme i deiger:) men alt med måte?

Et butikkbrød uten nøkkelhullsmerket kan ha opp til 20 gram salt i seg... De med nøkkehullsmerket derimot, pleier ha inneholde rundt 7 gram.

Salt er på en annen side helt nødvendig, men som du sier; alt med måte. Helsedirektoratet anbefaler maks 5 gram salt daglig; men vi trenger egentlig bare ett. (Trener du bør da ha litt mer). Og det er salt nesten alt vi spiser... til og med cottage cheese, tunfisk, skinke er tilsatt en del salt. Så summen salt blir nokså stor i løpet av en dag!

Første bud; lag mat selv, fra bunnen! Da har du kontroll :)

Når man baker selv må man også ha salt i brødet, det er som du sier et must for bindeevne, smak osv, men da kan en teskje holde til 3 brød! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Men ett helt brød gir jo ganske mange skiver, så totalt sett blir jo antall gram salt per porsjon svært svært lavt(?)

(joda, sammenlagt med alt det andre man spiser kan det bli en del)

Jeg kunne neppe klart meg på så lite som en teskje på deling til tre brød, på jobben bruker vi... hva var det igjen, 3kg mel, 2,2kg vann, 25g gjær 60gram salt og 30g sukker, det gir vel litt over en prosent salt, men det er til vesentlig mer enn ett enkelt brød og, og langt mer enn 1/3ts per brød, når jeg lager focacchia går jeg bananas med saltet (men til focacchia så må man nesten det)

Share this post


Link to post
Share on other sites

forskjeligge brød har forskjelige efekter, som kan veies for å imot 8-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rema 1000:

Grovbrød (100 % grovt)

Byggbrød (-nær 100)

Havrebrød (-nær 100)

Speltbrød (litt lavere grovhet, kansje 75-80, men sunt fordet)

Gode, sunne, saftige brød!

"Sunt" som i lite sukker, høy grovhet, lite ekstra tilsetninger, litt mindre karbohydrater (hovedsakelig sukker altså), en del kostfiber og protein. Pga. høy grovhet også mye mineraler.

Men for min del spiller smak en svært stor rolle i tillegg til "sunnhet", derfor velger jeg disse brødene ovenfor, som har en god kombi :) Og de er ikke så ille dyre heller, 27-30 kr :) Ok, ikke akkurat kneipp, men det er klart verdt det.

Eller så kan man lage selv.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...