Gå til innhold

Ungdom og melk


Anbefalte innlegg

Hei.

Jeg skriver en skoleoppgave om ungdom, melk og ernæring og lurte derfor på om noen av dere har noen ting dere vil dele med meg om dette?

Gjerne positive og negative sider ved inntak av melk i ungdomstiden.

Trenger et intervjuobjekt (det dere svarer holder, trenger ikke noe dybdeintervju) og gjerne derfor noen med mye kunnskap og kanskje også relevant utdanning.

Espen Espelund, Robert André, Børge Fagerli, Solveig Haga Staurland, Gunnar Strand Jacobsen, Mette Haugen, m. fler.

På forhånd takk:)

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fortsetter under...

Kan ikke skryte på meg utdanning, men har interesse for temaet.

Først og fremst, melk er en god kilde for kalsium og en del andre næringsstoffer (B2, B12...). Det viser seg likevel at mange ikke tåler melkeprodukter. Men hvorfor? Melk er ment i en oppbyggingsfase for et nyfødt barn/en kalv eller hva det måtte være. Svært få ønsker å høre negative argumenter om melk, mange av oss spiser/drikker det tross alt daglig. Kjører derfor heller på med litt tankemyldring! Ingen andre enn vi mennesker tar i bruk andre arters melk som næring. Man kan stille seg mange spørsmål her, men det vil ta tid før man har full forståelse av melk og virkninger, positive og negative. Norge er et av landene hvor innbyggerne spiser mest meierieprodukter, samtidig som vi ligger på verdenstoppen i beinskjørhet, muskel og skjelettlidelser. Beinskjørhet eksisterer knapt i land hvor det ikke spises kumelkprodukter.

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kan ikke skryte på meg utdanning, men har interesse for temaet.

Det viser seg likevel at mange ikke tåler melkeprodukter. Men hvorfor?

Det er ikke verre enn at det er forskjellige grader av variasjon hos befolkningen når det kommer til genetikk og mutasjon i genet som koder for laktase og oppregulering. Her har enkelte befolkningsgrupper tilpasset seg fortere enn andre.

Ingen andre enn vi mennesker tar i bruk andre arters melk som næring.

Ingen andre raser enn mennesker tar i bruk såpass mange forskjellige varianter av kjøtt, planter, korn etc. Vi er den eneste rasen som er "multietende". Så argumentet er ikke helt legit.

Norge er et av landene hvor innbyggerne spiser mest meierieprodukter, samtidig som vi ligger på verdenstoppen i beinskjørhet, muskel og skjelettlidelser. Beinskjørhet eksisterer knapt i land hvor det ikke spises kumelkprodukter.

Nei, i Norge drikker vi mer meieriprodukter, i andre land spiser man mer meieriprodukter og andre land igjen drikker mer enn oss. Kanskje dette er en faktor? :) Så kan man bruke statistikken til å se hvilken gruppe er det som som har høyest forekomst av benskjørhet og hoftebrudd. Her vil f.eks alder, (hvilken aldersgruppe er mest utsatt? Hvilke miljøfaktorer har disse levd under? Hvilken ernæringsstatus hadde dem tidligere ?) Men ja, prevalensen for osteoporose er alt annet enn hyggelig lesing her i Norge.

Emnet her er "ungdom og melk" og da kan jeg refere til Ungkost-undersøkelsene(strengt talt er utdatert) som viser at ungdom ikke får i seg nok kalsium, om grunnlaget for en god benhelse legges der så kan dette også være en faktor.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Annonse

Nei, i Norge drikker vi mer meieriprodukter, i andre land spiser man mer meieriprodukter og andre land igjen drikker mer enn oss. Kanskje dette er en faktor? :)

For ikke å nevne viktigheten av vitamin D i forbygging av benskjørhet, noe vi i Norge ikke nødvendigvis får i oss nok av (til tross for at noen er flinke til å spise fet fisk og ikke minst det fantastiske været dere har hatt noen steder i det siste ;)). Eks. Indere i India, som ofte er hinduer og ikke spiser fisk, får jo i seg masse vitamin D fra sola pluss kalsium fra melkeprodukter som yogurt, ghee og ost, men når de flytter til Norge så har de økt risiko for benskjørhet pga manglende D vitamin.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Él correctó. Når vi ble presentert hvordan livstilsentralene i Oslo fungerte så er dette et problem, særlig blant innvanderbarn. Her har man blant annet valgt å lage opplysningsbrosjyrer på somalisk og lignende for å prøve å nå fram til foreldrene. En ikke vestlig-kost, mørkere hud, mindre sol, bruke mer klær og andre kulturelle faktorer som har betydninger (Leker innvandrerbarn mer ute eller inne?) Man har rett slett observert en økende grad av "england syke" dvs rakitt og mykt skjelett hos mange undergrupper av befolkningen. Problemet er dog ikke unikt for Norge, andre land med store grupper som Storbritania, Frankrike etc opplever det samme.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Vi drikker mest melk og har også nesten høyest forventet levealder i verden. Hvorfor trekker ingen frem denne sammenhengen når det er så populært å mene at mer melk forårsaker mer beinskjørhet... ;)

Du kan forøvrig få med at sammenlignet med hvor mange som er overbevist om at de selv eller barna deres reagerer på melk, så er det få som faktisk gjør det. Laktoseintoleranse rammer få i får del av verden, og melkeallergi vokser de fleste av seg før de er 3 år gammel.

Melk er kulturelt sett en viktig matvare i vårt kosthold og bidrar med en stor del av energiinntaket og mange av næringsstoffene. Dersom man kutter ut melk fra kostholdet, og det går det helt fint an å gjøre, er det derfor viktig å spise andre ting i stedet for å gjøre opp for dette.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har alltid hørt at jeg skal drikke melk pga vi har mye benskjørhet i familien fra helsepersonell? Mens her får jeg inntrykk av at det GIR benskjørhet? Har noen lyst å forklare?

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kan ikke skryte på meg utdanning, men har interesse for temaet.

Norge er et av landene hvor innbyggerne spiser mest meierieprodukter, samtidig som vi ligger på verdenstoppen i beinskjørhet, muskel og skjelettlidelser. Beinskjørhet eksisterer knapt i land hvor det ikke spises kumelkprodukter.

Du glemmer å nevne viktigheten med vitamin D og kalsium. Røyking og inaktivitet er også et problem for beinskjørhet, så tror man skal lete etter andre grunner før man legger skylden på melka.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Annonse

Du glemmer å nevne viktigheten med vitamin D og kalsium. Røyking og inaktivitet er også et problem for beinskjørhet, så tror man skal lete etter andre grunner før man legger skylden på melka.

JonasWP demonstrerer et prakteksempel på at mennesket forsøker å se mønstre der de sannsynligvis ikke finnes (korrelasjon betyr ikke årsakssammenheng).

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Er også verdt å nevne i hvilken grad Vitamin K-status påvirker osteoporose og da binding av kalsium. (Kalsiumbindene protein via karbooksylering av en aminosyre-jeg-i-farten-har-glemt. (Q_Q)

SPIS mer fiber *tihi*

Edit : Glutaminsyre --> y-karboksyglutaminsyre. :)

Lenke til innlegg
Del på andre sider

vi hadde ikke hatt denne samtalen om vi ikke hadde dette overflodet av mat.

vi eter det vi har for å overleve ,i det området vi lever i. nå derimot har vi så mye at vi kan faktisk velge hva vil vil spise/drikke.. du kan kutte melka men du må uansett få i deg kalsium på ett eller annet vis. viss ikke får du kalsium-mangel.. .

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...