Gå til innhold

Hvorfor gjør vi som vi gjør? - et tankeeksperiment


Anbefalte innlegg

I prosessen med å hjelpe noen til å forbedre livsstilen sin, enten det gjelder kostrelaterte eller aktivitetsrelaterte problemer, så møter vi mange problemer. Et sentralt problem er å finne ut hva som skal til for å få til en endring hos den du vil hjelpe.

Først må vi innse at den som trenger hjelp er nødt til å gjennomføre endringene selv. Du klarer ikke å endre andres atferd uten at den aktuelle personen selv ønsker å endre noe.

Hvor mange psykologer må til for å skifte en lyspære?

Bare en, men lyspæren må ville det selv!

-Trond Haukedal, psykolog

For å eksemplifisere akkurat dette så vil jeg ta forumdeltakerne med på et lite tankeeksperiment. Settingen er følgende:

  • Hver dag når du går hjem fra skolen så observerer du en svært overvektig mann gå inn på McDonalds. Han bestiller den største menyen, og setter seg ned og trykker ned all maten.

Oppgaven jeg vil dere skal gjennomføre er å komme opp med en plausibel grunn til at denne personen gjør dette hver eneste dag. Hold dere til en årsak i hvert innlegg, og det er sentralt for tråden at det skal være en realistisk grunn, og kunne være aktuelt for akkurat denne personen.

De ulike årsakene/grunnene som kommer frem er ikke oppe til diskusjon, siden poenget ikke er å gjøre dette til en diskusjon om de ulike forslagene. Poenget er å få frem at det er et stort spekter av grunner til det som kan oppfattes som selvdestruktiv oppførsel, noe som er viktig å ha for seg når man prøver å legge til rette for endring i livsstilen til en person.

Så, hva kan være årsaken til at denne personen gjør som han gjør? (prøv å unngå mye repetisjon av ting som er nevnt allerede)

tho_ols, Ole Anders Brøndbo, Asle, Konstantinovs, Zeph, Lateralus, Mette M, Jane, Kristin Charm, Tor, BluebearFastForm, Keegil, Espen Espelund, Lloyd, YngvildFastForm, Birgit Sorteberg, spets, Kirill W. FrkHoel, Rek, Gullfisk, Vrimmel, Sjokobjarkøy, Lennart89, T.B, Pinglo, Fredrik, StiligeCecilie, Aurelius, eirich, Lilo

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fortsetter under...

  • Svar 62
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Populære innlegg

Det er ingen Burger King i nærheten.

I prosessen med å hjelpe noen til å forbedre livsstilen sin, enten det gjelder kostrelaterte eller aktivitetsrelaterte problemer, så møter vi mange problemer. Et sentralt problem er å finne ut hva som

Annonse

Manchester United tapte kampen. Få vekk denne horrible følelsen i kroppen! Siden han gjerne vil ha lykkerusen han fikk av en god dose raske carbs og fett tidligere er det en rask måte å selvmedisinere litt på. Spesielt når alternativet med å lage noe sunn mat selv vil gi en mengde vanskelige valg og enda mer urolighet den neste timen er det enkelt og smart å velge raskeste vei til å bli lykkelig.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Annonse

Det er en vane, og å følge vaner sparer hjernen vår for mye trøbbel (det er jo stort sett det eneste vi gjør, hver eneste dag). Å bryte vaner er derimot både vanskelig, ubehagelig og krevende, og ikke noe man får til med mindre man har både ytre og indre ressurser tilgjengelige for å lykkes.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Han har dårlig selvfølelse og selvtillitt, og antar at han kommer til å mislykkes dersom han forsøker å bryte vanen med å spise burger daglig (selvom han vet at den ikke er bra). For å beskytte seg selv mot dette nederlaget lar han være å prøve, og "beviser" i samme slengen for seg selv det han (og mange andre) antok i utgangspunktet. Selvoppfyllende profetier ftw!

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...

×
×
  • Opprett ny...