Jump to content
Vegard L

Hvorfor gjør vi som vi gjør? - et tankeeksperiment

Recommended Posts

I prosessen med å hjelpe noen til å forbedre livsstilen sin, enten det gjelder kostrelaterte eller aktivitetsrelaterte problemer, så møter vi mange problemer. Et sentralt problem er å finne ut hva som skal til for å få til en endring hos den du vil hjelpe.

Først må vi innse at den som trenger hjelp er nødt til å gjennomføre endringene selv. Du klarer ikke å endre andres atferd uten at den aktuelle personen selv ønsker å endre noe.

Hvor mange psykologer må til for å skifte en lyspære?

Bare en, men lyspæren må ville det selv!

-Trond Haukedal, psykolog

For å eksemplifisere akkurat dette så vil jeg ta forumdeltakerne med på et lite tankeeksperiment. Settingen er følgende:

  • Hver dag når du går hjem fra skolen så observerer du en svært overvektig mann gå inn på McDonalds. Han bestiller den største menyen, og setter seg ned og trykker ned all maten.

Oppgaven jeg vil dere skal gjennomføre er å komme opp med en plausibel grunn til at denne personen gjør dette hver eneste dag. Hold dere til en årsak i hvert innlegg, og det er sentralt for tråden at det skal være en realistisk grunn, og kunne være aktuelt for akkurat denne personen.

De ulike årsakene/grunnene som kommer frem er ikke oppe til diskusjon, siden poenget ikke er å gjøre dette til en diskusjon om de ulike forslagene. Poenget er å få frem at det er et stort spekter av grunner til det som kan oppfattes som selvdestruktiv oppførsel, noe som er viktig å ha for seg når man prøver å legge til rette for endring i livsstilen til en person.

Så, hva kan være årsaken til at denne personen gjør som han gjør? (prøv å unngå mye repetisjon av ting som er nevnt allerede)

tho_ols, Ole Anders Brøndbo, Asle, Konstantinovs, Zeph, Lateralus, Mette M, Jane, Kristin Charm, Tor, BluebearFastForm, Keegil, Espen Espelund, Lloyd, YngvildFastForm, Birgit Sorteberg, spets, Kirill W. FrkHoel, Rek, Gullfisk, Vrimmel, Sjokobjarkøy, Lennart89, T.B, Pinglo, Fredrik, StiligeCecilie, Aurelius, eirich, Lilo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fortsetter under...

Han gjør det fordi trivselen med å gjøre det slik han gjør er større enn ubehageligheten og usikkerheten ved å gå bort i fra det han vet er en uvane. En ond sirkel man føler seg maktesløs til å komme ut av, og derfor bare fortsetter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annonse

Manchester United tapte kampen. Få vekk denne horrible følelsen i kroppen! Siden han gjerne vil ha lykkerusen han fikk av en god dose raske carbs og fett tidligere er det en rask måte å selvmedisinere litt på. Spesielt når alternativet med å lage noe sunn mat selv vil gi en mengde vanskelige valg og enda mer urolighet den neste timen er det enkelt og smart å velge raskeste vei til å bli lykkelig.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Jester

Jeg ble ikke invitert på julebord, så er på tur til McDonalds...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg er stor og misfornøyd med eget utseende, men den nødvendige innsatsen for å gjøre noe med det blir større for hver dag, og mens gleden for det kommer om et halvt år, kommer gleden ved en big Mac NÅ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Han har alltid følt seg større enn alle andre, og mener at det er en genetisk feil ved seg selv. Genetikk vet han det ikke går an å endre så han har godtatt tilværelsen som overvektig.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annonse

Det er en vane, og å følge vaner sparer hjernen vår for mye trøbbel (det er jo stort sett det eneste vi gjør, hver eneste dag). Å bryte vaner er derimot både vanskelig, ubehagelig og krevende, og ikke noe man får til med mindre man har både ytre og indre ressurser tilgjengelige for å lykkes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Han har dårlig selvfølelse og selvtillitt, og antar at han kommer til å mislykkes dersom han forsøker å bryte vanen med å spise burger daglig (selvom han vet at den ikke er bra). For å beskytte seg selv mot dette nederlaget lar han være å prøve, og "beviser" i samme slengen for seg selv det han (og mange andre) antok i utgangspunktet. Selvoppfyllende profetier ftw!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...