Jump to content

Hong Kong

Members
 • Content Count

  8
 • Joined

 • Last visited

About Hong Kong

 • Rank
  Newbie

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Du må ta en beslutning om du primært ønsker å bli sterkere, eller redusere fett. Det er i praksis umulig å gjøre begge deler samtidig. For å bli sterkere (bygge muskler) må du spise mer enn du forbrenner, og da vil du øke muskelmassen, men du får noe fett med på kjøpet. Om du vil gjøre begge deler, dvs. både bli sterkere og redusere fett, så må du gjøre en ting av gangen, og da er det musklene som skal bygges først. Dvs. tren styrke (baseøvelser) med jevnt økende vekt, og spis mye (men sunt). Da får du mer muskler og blir sterkere, men du får nok mer fett, hvis du i utgangspunktet er tynn. Om du har litt for mye fett allerede, må du fortsatt spise mye, men redusere på karbohydratene. Da vil du sannsynligvis beholde vekta, men gradvis redusere fett. Så kan du etter en stund skifte fokus fra styrkebygging til fettreduksjon. Da spiser du mindre samtidig som du trener som før. Da vil du opplever at du ikke lenger blir sterkere, men du reduserer fett. Og da kommer du etter hvert dit du ønsket å være. Bare ikke tenk at du kan gjøre begge deler samtidig, det er en tid for å bygge muskler, og en tid for å redusere fett.
 2. Det beste er å følge Starting Strength som det er beskrevet hvis du ønsker å bli sterk. Fordelen med å bli sterk er at forbrenningen generelt øker, så det er mye lettere å bli kvitt fett etter at du har blitt sterkere enn før. Derimot er det veldig vanskelig å bli sterk hvis du prøver å slanke deg samtidig. Så anbefalingen er definintivt å bygge muskler først, og deretter bli kvitt fett. Hvis du har problemer med smerte i skuldrene, så begynn med å sjekke teknikken. Og det er ikke sikkert at du får gode råd på treningssenteret, selv fra de som jobber der. Teknikken som beskrives i boken Starting Strength kan avvike fra det som undervises på ymse treningssentre. Og jeg ville så absolutt lyttet til boken, ikke PT-en på senteret hvis det er avvik. Teknikken er beskrevet på ganske komplisert engelsk, så få noen til å hjelpe deg hvis språket er et problem. Det finnes også videoer på www.startingstrength.com som kan være til nytte.
 3. Joda, jeg kjenner igjen ønsket om å ikke legge på for mange kilo når man har nok fra før For meg har det også tidligere handlet om vekttap, det er først nå i det siste at jeg har endret fokus til styrke. Det flotte er at med økt styrke kommer også redusert fettmengde, i alle fall for oss som har litt fett fra før. Men først vil jeg si at du tenker helt riktig når du begynner med styrketrening for å få bukt med overvekt. Den beste måten å få bort overskuddsfett er å øke muskelmassen, som igjen øker basisforbrenningen. Dessuten gjør det godt for selvfølelsen og mestringsfølelsen å ikke bare være spinkel, men sterk. Det Rippetoe skriver om kalorimengde er nok tilpasset unge menn, men treningsprinsippene om baseøvelser og det å øke vekten gradvis passer for oss alle. Selv er jeg mann, men 51 år gammel, så jeg kan heller ikke følge kostrådene til unge menn fullt ut. Så for oss andre gjelder det å finne riktig startpunkt på øvelsene, og ta det pent og pyntelig derfra. Økningen i vekter går heller ikke så raskt for meg som for de unge. Det tar litt tid å få inn teknikken på baseøvelsene, men det er vel verd innsatsen å lære dem skikkelig. Jeg har sett videoene og lest artiklene på SS, og filmet meg med mobilkamera og sammenlignet med videoene. På den måten har jeg sakte men sikkert lært meg hvordan det skal gjøres. Og det betaler seg når vektene blir litt tyngre. Jeg bestemte meg tidlig for at jeg ikke orker et veldig strengt kostregime. Så jeg gjorde to endringer: søtsaker bare i helgen, og mer fisk, kylling, kjøtt og grønnsaker til middag. Ikke mer 5:2 diett og diverse andre dietter. Og de to endringene virker, faktisk. Jeg har fortsatt for stor livvidde, men det hjelper for hver dag. Jeg tror at dere jenter, på samme måte som eldre menn (som meg) må være mer tålmodig mht. hvor fort endringene kommer, men ellers trene etter de samme prinsippene som de unge gutta. Så får vi prøve og feile litt, og ikke være for harde med oss selv om vi bommer litt noen ganger. Da får vi legge det bak oss og fortsette likevel. Det vil gi resultater over tid, også for oss.
 4. Men det var en god og relevant avsporing Kostholdet er en viktig del av dette temaet.
 5. Det du ikke må gjøre er å gå på slankediett. Det er viktig å spise nok når man skal få mer styrke. Som pilatus skriver er det mange meninger om hvilket kosthold som er best, så du må ta et valg om hvem du vil lytte til. I starten av tråden lenker jeg til en artikkel som har hjulpet meg veldig i hvordan jeg skal trene, så jeg har derfor også fulgt rådene som sier hvordan man skal spise. Forfatteren skriver at en person som i utgangspunktet er tynn må spise mye for å øke muskelmasse, og da vil det komme noe fett i tillegg. Dette fettet vil imidlertid raskt forsvinne når man bestemmer seg for det, muskler er nemlig storforbrukere av energi. En person som er overvektig skal spise nok, men redusere andelen karbohydrater, og øke mengden grønnsaker og proteiner. Jeg var i utgangspunktet litt overvektig, så jeg har lagt om til et sukkerfattig (ikke sukkerfritt) kosthold, og spiser meg god og mett til alle måltider. Det har gjort susen, jeg må stadig stramme inn beltet, selv om vekten holder seg konstant. Jeg tror dette vil fungere også om du er tynn, forskjellen er at du må spise enda mer enn meg for å øke muskelmassen. Du må spise nok til å holde en stadig økende forbrenning i gang, samtidig som det skal være overskudd til å bygge nytt muskelvev. Så jeg vil si at du må spise mye og godt, mye grønnsaker, proteiner og passe mengder godt fett, lite sukker. Kombinert med baseøvelser med progressivt økende vekter vil det gi deg det resultatet du ønsker.
 6. Jeg har ikke fasiten jeg heller, det handler om å finne noe man kan leve godt med. Personlig ville jeg ikke være så redd for om fettmassen økte noe under en styrkeoppbygging, men man får finne sin egen vei i dette. Det som var det revolusjonerende for meg i denne artikkelen var at jeg kan konsentrere meg om noen få grunnleggende øvelser, og bare gjøre disse over tid, med progressivt økende tyngde. Det er ikke nødvendig å finne nye mageøvelser / rumpeøvelser / øvelser som styrker lårene, etc. hele tiden. Jeg gjør de gamle gode øvelsene hver gang, og tro meg, jeg har finere rumpe nå enn jeg noen gang har hatt tidligere (i alle fall iflg. kona). Nå har jeg kommet til vekter der det kjennes virkelig tungt, og jeg må jobbe hardt for å holde riktig teknikk. Tidligere ville jeg da ha byttet til en annen øvelse, fordi det er blytungt etter hvert, men nå kjemper jeg meg gjennom i stedet. Og det gir resultater
 7. Selv var jeg litt overvektig da jeg begynte å trene baseøvelser med jevnt økende tyngde. Jeg bulker ikke, men spiser meg god og mett til hvert måltid. Endringen i kostholdet består stort sett i at jeg har redusert sukkermengden, spiser mer sunt fett og passer på at jeg får i meg proteiner til hvert måltid. Min erfaring er at vekten holder seg ganske konstant, men jeg er betydelig mindre rundt livet. Så da må jeg ha gått ned i fettprosent, selv om jeg ikke har målt det. Og jeg er faktisk veldig fornøyd med dette, så fornøyd at jeg ikke lenger har som mål å gå ned i vekt, men bare bli sterkere. Men jeg ser på min tenåringssønn, som trener sammen med meg nå, at han øker noe i fettmasse samtidig som han blir sterkere. Men da tror jeg det er som Aurelius skriver, at man kan skrelle av seg litt fett senere. Det går betydelig lettere å brenne fett når man har litt muskler som kan gjøre jobben.
 8. Her er en lenke til det beste jeg noen gang har lest om styrketrening for nybegynnere. De aller aller fleste av oss vil være nybegynnere slik artikkelen definerer begrepet. Les artikkelen, det kan endre hvordan du trener styrke, akkurat som det gjorde for meg. Poenget i artikkelen er at vi gjør ting alt for komplisert når vi som nybegynnere skal trene styrke. Avanserte programmer med mange forskjellige øvelser og splitter er for de som er over vårt stadium. For oss er det noen få øvelser som gjelder, det er tyngden som skal varieres, ikke øvelsesprogrammet. Disse øvelsene skal gjøres regelmessig over tid, med litt tyngre vekter for hver gang. På den måten venner kroppen seg langsomt til stadig tyngre vekter, og utvikler dermed stadig større styrke og større muskler. For meg var det en stor lettelse å trene på denne måten, å slippe å skulle hoppe på stadig nye trender og øvelser. Det er hardt arbeid, men gir veldig gode resultater. Jeg anbefaler det på det varmeste til alle dere der ute som prøver nye ting annenhver uke, men som egentlig bare ønsker å se resultater. Eller, som et treningsstudio som arbeider etter disse prinsippene, skrev: Alle kan gjøre deg svett, vi gjør deg sterk! http://startingstrength.com/articles/be_novice_rippetoe.pdf Og det beste av alt? Vel, ikke det aller beste, men veldig bra likevel: Jeg har bedre kondisjon enn noen gang, selv om jeg nesten utelukkende trener styrke. Jeg kan nå løpe opp en lang, bratt skogsløype som jeg har slitt veldig med før. Styrke i beina er virkelig bra også for løpere!
×
×
 • Create New...