Gå til innhold

Elliot

Medlemmer
 • Innholdsteller

  219
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Elliot

 1. Vanskelig å si hva som er viktigst, siden du ikke kommer særlig langt uten begge. Du trenger fagkunnskapen for at treningen skal være trygg og gi resultater, men du trenger "people skills" for å få et godt samarbeid med kunden.

  Du kan sammenligne det med å være lærer. Man må både ha fagkunnskapene og være flink med elevene.

  Ok, takk. Og så lurer jeg på hvordan du holder deg oppdatert på forskning og ny utvikling innen trening? Er det noen websider som kan anbefales? Begynner å bli endel år siden jeg tok graden min og det har kanskje skjedd noe innen treningsforskningen som jeg bør holde meg oppdatert om.

 2. Du jobber ofte tidlig morgen og kveld, fordi det er da folk har tid til å trene. Du må skaffe kunder selv, men treningssenteret kan ofte hjelpe deg med salgsmuligheter. Ofte gir man folk gratis timer for at de skal kjøpe flere. Det kan ofte ta 4-6 mnd med fulltids innsats før man begynner å gå i pluss.

  Det skal nok en del mer innsats til en i mange andre yrker, men hvis man virkelig liker å trene folk er det utrolig givende.

  Det mest utfordrende er å tilpasse treningen rundt skader, og å hjelpe folk innenfor konteksten av deres eget liv. Altså få treningen og bedre kosthold til å bli en naturlig del av hverdagen.

  Anbefaler å lese denne boken hvis du tenker på å jobbe som PT. Alt er ikke skrevet i stein, men den går gjennom det meste du trenger å vite.

  http://www.amazon.com/Ignite-Fire-Building-Successful-Personal/dp/1468168274

  Takk. Hva vil du si er de viktigste egenskapene til en personlig trener? Å kunne mye treningslære, anatomi, muskelfunskjon og teknikk? Eller er det mer viktig å "forstå" kunden,  være god til å lytte og kunne motivere til fortsatt trening?

 3. Hei,

  Er det noen personlige trenere eller andre her som kan beskrive hvordan en typisk arbeidsdag er? Hvordan kundeoppfølgingen foregår etc.. Utfordringer med jobben og positive aspekter ved jobben?

  Og kva klarer man typisk å tjene per måned? Lett å leve av det som jobb? Eller må det veldig mye innsats til for å tjene greit?

 4. Dette har jeg troen på!

  Det har mange likheter til hvordan Sebastian Coe trente i sine glansdager. Mellomdistanseløperen Sebastian Coe var i hovedsak best på 1500m, men hadde grei 3000m tid også. Han har vært åpen med treningsloggene sine og under er et eksempel på hvordan en drøy uke kunne sett ut for han. Som man ser er totale løpte km forholdsvis lavt.

  Søndag:

  Morgenjogg: 8 km rolig

  Ettermiddag: 30 x 100m i slak motbakke

  Mandag:

  10 km rolig

  Tirsdag:

  7 x 800m

  Onsdag:

  18 km rolig

  Torsdag:

  Morgentrening 1 x (400m + 300m + 200m + 150) Ettermiddag: 5 km rolig

  Fredag:

  4 x 1200m, 10 x 150m

  Lørdag:

  Morgentrening 30 x 100m i slak motbakke

  Ettermiddag 6 km rolig

  Søndag:

  7 x 400m

  Mandag:

  10 km rolig

  Denne treningen er ganske ekstrem og jeg ville ikke anbefalt den til folk på et normal nivå, eller ikke de som er ekstremt godt trent. Men det er vel noen få som kan komme unna med slik hard trening. Årsaken er at det er 6 ganske harde økter i løpet av en uke. Normalt godt trente klarer seg utmerket med 2-3 harde økter på en uke.

 5. Jeg ser lenger opp her du anbefaler å droppe langturen over 1 time. Har ikke samtlige treningsprogram til disse eliteutøverne inneholdt dette? Langturer er viktig, uansett om målet ditt er 3000m.

  Utøverene til Renato Canova (treneren til noen av verdens beste langdistanseløpere) har aldri treninger med varighet over 70-80 minutter. Han begrunner dette med at hastigheten på løpingen på rolige langturer på 1t 30 min-2t har meget liten overføringverdi til hastigheten på løpingen i en konkurranse. Altså hastigheten er for lav i forhold til konkurransefart til at den påvirker konkuransefarten positivt.

  Men han har ofte hurtige langturer på 1 time og mer for halvmarathon/marathonløpere. Der progresjonen og målet er å holde ut i lengre og lengre tid på en hastighet i nærheten av konkurransefart. Makes sense?

  I programmene hans er det mange turer på ca 60 minutter, men da kun som restitusjonstrening. Løping over 90 minutter og lengre vil kreve lengre restitusjon og vil ikke gi hensiktmessig tilpassninger til hva som er målet med treningen. Å holde ut lengre tid på en fart nær konkurransefart. Rolige turer på 90 min og lengre trener ikke denne egenskapen.

  Nb jeg sier ikke at rolige langturer ikke gir noen treningseffekt, men at det for litt seriøse utøvere og eliteutøvere har begrenset effekt og at det er bedre måter å gjøre det på.

  Men selvsagt er man en marathonløper med mål om å løpe på 5 timer, så vil jo de rolige langturene ha overføringsverdi da hastigheten vil være nær den i et marahonløp. Og evnen til å holde ut i lengre tid vil trenes. Men for baneløpere under 10 000m med et brukbart nivå vil rolige langturer ha liten overføringsverdi.

 6. Det er mulig jeg har misforstått når kort sprint i motbakke.

  Når det gjelder medløping så tenker jeg på det som på godt norsk heter turnover og cadence (løpsøkonomi og løpetakt?). Dette er noe diskutert, men det er anbefalt å løpe med en takt rundt 180. Det kan være veldig unaturlig for mange, men det kommer mer naturlig i nedoverbakker—du jobber rett og slett en ny, god rytme inn i løpingen. Dette gjør også at du utvikler løpsøkonomi, du forbruker mindre oksygen i et høyere tempo. Fart handler ikke bare om muskelstyrke.

  Det finnes en rekke studier på dette, også studier som sier at en kombinasjon av motbakke- og medbakkeløping utvikler fart. Eksempel på det siste.

  Men jeg kan kanskje være enig i at det ikke er lurt å hive på med masse løping i nedoverbakke på kort tid, men heller sakte introdusere det. For min egen del er det en sentral del av treningen min, jeg løper hardt i nedoverbakke kanskje minst en gang i uken, men jeg har et ganske spesifikt mål med dette som ikke nødvendigvis er knyttet til fart, men til hva beina mine skal tåle i skogs- og fjelløp.

  Jeg ser at forskning viser dette, men det er gjort på studenter og normalt trente folk og ikke på eliteutøvere, så jeg er noe skeptisk. Jeg har sett programmene til ganske mange eliteutøvere og jeg kan ikke se at de har treningsøkter i nedoverbakke. Dette er utøvere som konkurrer på 1500m-10000m på bane, så det er sikkert annerledes for terrengløpere. Jeg er enig at det er sikkert lurt at du har noe nedoverbakkeløping i treningen da du gjør dette i konkurranser.

  Ren hurtighet utvikles best med trening med varighet under 10 sekunder. 95%-100% intensitet.

  Spesifikk konkurransefart utvikles best ved 95-105% av konkurransefart. Da selvsagt med lengre intervaller og kortere pauser.

 7. Jeg er helt enig i betraktningene dine, samtidig som jeg vil legge til at dette er økter man ikke har fokus på i lengre perioder. Lydiard sitt opplegg baserer seg på en periode med grunntrening (mengdetrening, lav intensitet), etterfulgt av en periode med fokus på styrke (hvor disse øktene er sentrale, Lydiard lot faktisk løperne sine løpe slike økter hver dag i uken, men det var da snakk om profesjonelle mellom- og langdistanseløpere—Ron Daws er litt mer konservativ her, og opprettholder heller litt mer av mengden fra første periode). Neste skritt er farttrening, etterfulgt av oppladning til konkurransesesong. Skal man utvikle seg som løper mener jeg en slik periodisering kan være en nøkkel.

  Jeg mener en slik periodisering er utdatert. Den beste måten å utvikle seg over lengre tid som løper er å utvikle alle kvaliteter samtidig, men i ulike mengeforhold ettersom hvor man er i sesongen. Hurtighetstrening bør ikke neglisjeres over lange perodioder for så å plutselig starte med det rett før konkurransene starter.

  “Training is not to replace, but to ADD,” Renato Canova.

  Du bygger ikke den samme styrken i korte bakkesprint, slik jeg har forstått det. Da utvikler du i større grad oksygenopptak. Lengre, kontrollerte drag i motbakke, med fokus på teknikk, vil jeg mene er det absolutt beste for å utvikle kraft og styrke.

  Her tar du nok feil. Fordi styrke er evnen til muskelen til å produsere størst mulig kraft. For å gjøre dette må intensiteten være høy. I dette tilfellet løpshastigheten i motbakke. Hva tror du utvikler mest styrke: korte intensive bakkeløp 95% innsats/intensitet eller lange bakkeløp med 70% intensitet/innsats? Eller for å bruke en styrketrening som et eksempel: 4x4 repetisjoner på 95% av maksstyrke eller 15x5 repetisjoner på 70% av maks?

  For å utvikle stor kraft må flere muskelfibre rekrutteres. Disse rekrutteres mer ved høy insats/intensitet vs moderat intensitet. Altså korte intensive bakkeløp øker styrken mer enn lange bakkeløp.

  Og oksygenopptak utvikles best når pulsen er høy over lengre tid. Bakkeløp på 10-15 sekunder har ikke til hensikt og ville ikke øke oksygenopptaket i noen særlig grad.

  Løping i nedoverbakke skal man være forsiktig med, det er riktig. Samtidig er det sinnsvakt god trening, og utrolig undervurdert for å få opp tempo i beina. Ikke bare utvikler du fart, men også den stabiliteten (særlig hvis det er løping i terreng) og styrken i lårene du trenger for å bli en virkelig god løper.

  Med fokus på teknikk, restitusjon, hvile og kosthold blir skaderisikoen lavere.

  Kan du forklare fysiologisk hvorfor løping i nedoverbakke er så bra trening? For meg gir det ikke mening.

  Jeg kan være enig i at hvis man har konkurranser man trener til der det er mye nedoverbakkeløping, så kan det være hensiktmessig å trene på å løpe avslappet i nedoverbakke. For en løper som kun konkurrerer flatt,mener jeg nedoverbakketrening er unødvendig og uhensiktsmessig.

  Beklager hvis jeg høres krass ut i dette innlegget. Ikke meningen :)

 8. Legg intervalløktene i bakker. Løp både opp og ned, med hvile på flaten. Motbakke utvikler styrke, medbakke utvikler fart. Avslutt økten med noen sprinter på flaten. Arthur Lydiard/Ron Daws-style. Du trenger en bakke med flate i bunnen og på toppen, slik:

  Hill-gradient.png

  Eller slik:

  OriginalHillCircuit.png

  God info her: http://www.championseverywhere.com/hill-circuit-hills

  Et fint tips, men

  jeg ville personlig vært forsiktig med denne treningen som du nevner her. Årsakene er disse:

  -Intervalltrening for 3000m bør gjøres flatt, da kroppen vil tilpasse seg hastigheten man trener med. Ved lange bakkeløp blir hastigheten man klarer å løpe i redusert betraktlig. Jeg ville i ivertfall ikke hatt alle intervalløktene som denne type trening.

  - Skaderisikoen øker betraktlig ved løping i nedoverbakke. Spesielt hvis man har litt hastighet på løpingen.

  Strekkskader og runners knee er typiske. Ingen sprintere så vidt jeg vet løper sprint i nedoverbakke, da skaderisikoen øker.

  For å øke hurtigheten og rekrutteringen av flere muskelfibre ville jeg holdt meg til korte bakkesprint 60-80m. 95% innsats. Da får man trent spesifikk styrke av beina, samtidig som man øker muskelrekrutteringen og hurtigheten. Pausene skal være gode. Denne treningen bygger opp hurtigheten for langdistanseløpere uten at den bygger opp laktat og påvirker den viktige intervalltreningen negativt. Motbakken gjør også at skaderisikoen er minimal sammenliknet med flatt/nedoverbakkesprint. Jeg har ikke funnet på denne typen økt selv, men jeg vet at en av verdens beste trenere for langdistanseløpere bruker denne type økt som hurtighetsøkter for sine distanseløpere.

 9. Løp 5 dager pr uke.

  eks

  m:40 min-50 helt rolig

  t:6x1000m i 5-10km fart (6x5 min 1min 30 sek pause) alterneres med 20x300m (3k fart)( ca 1 min løping. 30 sek pause.)

  o:Fri

  t:50 helt rolig

  f: 30-40 min progressiv langtur ca (halvmarathon/10km fart)

  l:Fri

  s:50 helt rolig+5x80m bakkesprint

  Du skal ikke trenge å drepe deg selv eller nesten spy på trening. Det er tullete og fører ikke til langsiktig framgang.

  Tirsdag og Torsdag skal føles moderat harde og du skal kunne avslutte treningen og føle du kunne løpt litt flere intervaller eller litt lengre på 40 progressiv langtur.

  Dropp langtur over 1 time. Det har ingen sammenheng med hastigheten du har på en 3000m. Du vil bare forlenge restitusjonstiden din unødvendig mye etter 1.5t langtur uten å få bra treningsutbytte i forhold til restitusjonstiden.

  Ta det helt rolig de siste 3-4 dagene før en test. rolig jogg 25 min.

  Mental trening skal ikke være nødvendig om du har trent smart og bra nok.

  Som nevnt her også en eventuell liten vektnedgang vil også virke positivt på resultatet. Slik er det bare. Og den vektnedgangen skal komme naturlig av sunt kosthold og løpingen. Ikke sult selvsagt!

  Og den beste måten for å drepe motivasjonen din til en 3000m er å løpe hyppige tester i 3000m fart. 3000m er tungt psykisk og du bør spare motivasjonen til den avgjørende testen. Jeg vet i hvertfall ikke om noen seriøse friidrettsutøvere som løper distansen sin på trening i konkuransefart på trening. Det spares til konkurranse.

 10. Jeg har funnet ut at hvis jeg tar chins før push ups, så føles push upsene mer riktig(bedre teknikk tror jeg) og jeg får mye bedre ytelse. I forhold til å ikke ta chins før push ups. Jeg tror chinsene gjør på en måte kroppen klar til push ups uten å kunne si eksakt hva. Men kan anbefales!

  Har også god erfaring med supersett chins-push ups

 11. Min synsing omkring muskelvekst:

  Jeg tror det optimale er å trene både med får reps og tyngre vekter og medium reps medium vekter. Dette innenfor en uke. Jeg har også litt tro på at antall tonn løftet i løpet av en uke kan være viktigere enn intensiteten på treningen. Spesielt i en baseperiode. En kombinasjon av baseøvelser og isolasjonsøvelser tror jeg er å foretrekke. med 5-10 reps på baseøvelser og kanskje 15-20 reps på isolasjonsøvelser. Jeg liker en modifisert utgave av 5x5 med noen ekstra øvelser og flere reps (etter baseøvelsene) Jeg tror også øvelser der muskelen blir satt på stort strekk og jobber under konstant spenning kan være positivt for muskelvekst.

 12. Trente bøy her om dagen og fikk litt vondt i ankelen på høyre fot. Jeg mistenker at det kan komme av at skoene mine ikke er stabile nok? Jeg bruker nike free sko. Er de regnet som bra til styrketrening? Eller er de for ustabile? Vurderer å byttte.

 13. Kanon!

  Skal teste litt ut denne uken, så kommer en konkret plan:)

  Edit: glem uttesting, her er planen:

  Mandag: morgen; sone 1 / kveld; tung overkropp

  Tirsdag: Intervall

  Onsdag: Fri

  Torsdag: morgen; progressiv sone 2-4 / kveld; rygg+bryst

  Fredag: morgen; sone 1 / kveld: skuldre+armer

  Lørdag: sone 1

  Søndag: tung underkropp

  Tror dette blir det beste opplegget. Gjorde om rygg+skuldre / bryst+armer fra den opprinnelige splitten.

  Hei Jeg synes dette generelt virker som en flott og fornuftig opplegg. Det virker som du har orden på sysakene :)

  Jeg tror dette kan funke. Men som sagt du må prøve det ut en uke eller 2 og føle på kroppen din og gjøre justeringer underveis hvis det trengs.

  På opplegget du har nå ville jeg gjort en liten endring og det er å bytte om Torsdags og Fredagsøkta hvis mulig. Søndag og Mandag har vært litt harde dager, tirsdag også hard. Da ville jeg hatt ons fri og torsdag sone 1, og den progressive turen på fredag. Du får nok best utbytte av 2 dager rolig mellom hard løpstrening.

  Så det vil se slik ut:

  Mandag: morgen; sone 1 / kveld; tung overkropp

  Tirsdag: Intervall

  Onsdag: Fri

  Torsdag:morgen; sone 1 / kveld: skuldre+armer

  Fredag: morgen; progressiv sone 2-4 / kveld; rygg+bryst

  Lørdag: sone 1

  Søndag: tung underkropp

  Personlig ville jeg gjort slik hvis målet var under 10.30 på 3000m og beholde/øke styrken:

  m:sone 1: 50 min+tung overkropp (baseøvelser for overkropp, Chins, benk,stående roing, skulderpress )

  t: progressiv tur: 10 min oppvarming 30-40 min i sone 2-4

  o:Sone 1: 30 min

  t: Sone 1: 50 min+overkropp volum (baseøvelser for overkropp, Chins, benk,stående roing, skulderpress )

  f:Intervall: 6x4 min. gradvis økende tempo på hver intervall. 1.30 min pause.

  l:sone 1: 30 min

  s:Tung underkropp ( moderat volum, tung belastning, ikke være støl på tirsdag)

  Antall minutter er veiledende men jeg tror det kreves for 3000m under 10.30.

  Jeg har ikke prøvd opplegget selv, skriver det ut fra mye erfaring med løping og styrke. Du får se hvordan det funker og gi tilbakemelding!

  Lykke til.

 14. Det er ikke militæret, men noe enda råere!;)

  Takk for løpstips!

  Tenker å legge opp 2-3 økter i sone 1-2, en progressiv økt i sone 2-3-4 og en intervall i sone 4-5. Fordeler da sone 1-2 økter utover som restitusjon/før og etter tung bendag/sone 4-5. Hva tror du om dette?

  "Problemet" mitt er at jeg fortsatt vil/må kjøre tung styrketrening for hele kroppen, da jeg er avhengig a dette.

  Fullkropp har jeg tenkt på, men er redd for å miste gains ved at totalbelastningen nødvendigvis blir mindre enn ved phat -

  som jeg kjører i dag - og har hatt jevn god progresjon. Må evt trene litt smartere.

  Edit: ang kroppshev, så prioriterer jeg dette ved å bytte ut enkelte trekkøvelser, samt legge inn ekstra sett. Bytter stort sett alle andre latsøvelser mot kroppshevvarianter. Har 17 i dag på en dårlig dag, så dette burde være i box:)

  Synes opplegget ditt virker bra basert på den lille informasjonen jeg har.

  Hvis du skriver en hel ukeplan med økter og intensitet kan jeg vurdere bedre.

  De 2-3 rolige øktene. Her ville jeg holdt meg kun i sone 1, ikke gå over i sone 2. Restitusjon er restitusjon. Heller trene intervall/terskel for å forbedre kondisjonen. sone 2 blir litt lapskaus ;)

  Intervall/progressive økten din høres bra ut.

  Husk også at hvis du skal løpe under 10.30 på 3000m så må du ha ganske lav fettprosent og ikke for høy vekt. Så kostholdet må også være i boks.

  Husk også at det er verken nædvendig eller hensiktsmessig å "drepe" seg selv på intervalltreningen, løp kontrollert og med gradvis økning i løpshastighet på hver intervall. Du skal være godt sliten etterpå, men ikke "død". Mange som gjør denne feilen ;)

 15. Takk for svar Elliot.

  Har en god treningsbakgrunn, og er tidligere vant til høy totalbelastning - men er enig i at det kanskje blir i det meste laget. Iallfall da jeg ønsker god fremgang på alle områder.

  Om 5 måneder skal jeg konkret klare dette:

  Benk: 150 kg (135 i dag)

  Kroppshev: 20+ (17 i dag)

  3000m: 10.30 (rundt 12 i dag)

  I tillegg må jeg ha god generell styrke og utholdenhet, da jeg skal være i stand til å løfte/bære en person over distanser, gjennom hindre, osv. Mao, jeg må opprettholde/forbedre benstyrke. Mulig med mye løping?

  Hva slags effekt får du av to intervalløkter i uken, med tanke på litt lengre distanser?

  Jeg tenker at jeg burde ha en god del langkjøring også - slik at jeg øker aerob kapasitet, arbeidsøkonomi, forbedrer forbrenning av fett, osv. Hva tror du?

  Er det en slags opptaksprøve i militæret det er snakk om her?

  Jeg håper ikke opptakskravet er 150kg i benken? ;)

  Hvis det er militæret det er snakk om så er utholdenheten viktigere enn styrken. (har vært i miliæret selv)

  2 intervalløkter per uke er nok til under 10.30. Men du må også ha rolig langkjøring de andre dagene for å klare dette. Eventuelt en tredje dag der du kjører en hurtig langtur (terskeltrening)

  Når det gjelder styrkeprogram ville jeg kjørt et fullkroppsprogram. Altså at du trener hele kroppen per gang. Da det er mest tidseffektivt og du får flere dager tilgjengelig til løping. Styrketrening til utmattelse og med høyt volum funker etter min erfaring dårlig sammen med mye løping.

  Hvis det er spesielle mål du ønsker, som f.eks 20+ kroppshev ville jeg selvagt fokusert mye på dette fram til en test, og nedprioritert andre styrkeøvelser litt.

  Det er vanskelig å kombinere maksstyrke og kondisjonstrening og bli god i begge deler på samme tid.

  Du kan opprettholde benstyrke og maxstyrke ganske ok. Kjør lavt volum men oppretthold intensiteten.

  Kreves det at du kan bære en person over distanse, gjennom hindre etc.. Tren på dette hjemme med en kamerat/sandsekk/etc slik at du er teknisk forberedt til en slik test.

×
×
 • Opprett ny...