Jump to content

ElineM

Members
 • Content Count

  7
 • Joined

 • Last visited


Reputation Activity

 1. Like
  ElineM reacted to HeleneJ in Matplan - mye plager med magen, hva skal jeg spise?   
  Jeg sliter også med mye mageproblemer, og har etter mye prøving og feiling funnet ut sånn halvveis hva som fungerer for meg. Fremdeles mye jeg ikke har funnet ut av, men her er mine erfaringer:
  - sukrin og søtning (alle søtningsstoff som slutter på -ol) gir luft i magen. Dette gjelder også yoghurt og andre produkter tilsatt kunstig søtning, jeg holder meg helt unna yoghurt med søtning. Spiser naturell yoghurt og drypper heller et par dråper stevia i.
  - mye frukt og bær (over ca. 100 - 150 gram) gir luft og vondt i magen. Epler, appelsiner, pærer, jordbær og vannmelon er verstingene. Banan går bra.
  - kokte grønnsaker går myyye bedre enn rå grønnsaker
  - hele korn og nøtter gir vondt i magen. Maler derfor alltid opp havregryn til havremel, spiser nøttesmør i stedet for nøtter, osv.. Havremelet skal også helst svelle i vann i noen timer før det skal spises.
  Min beste oppskrift er: 1 dl havremel, 1 dl vann, noen ss med naturell yoghurt og cottage cheese, en klype salt --> blandes i skål, settes i kjøleskap under et lokk gjennom hele natten --> herlig frokost når du våkner!
  - store måltider gir ofte urolig mage. Jeg trives best med måltider hver 3. - 4. time
  - måltider sammensatt av både karbohydrater, proteiner og fett er best. For eksempel er kylling og salat ikke så godt for magen, men om jeg tilsetter avokado/ost og søtpotet går det mye bedre.
  - magre produkter, altså produkter som er "tuklet" med og fjernet fett fra, det gjør meg dårlig. Spiser både fullfett cottage cheese, kesam, smør, osv!
  - tyggegummi og alle slags pastiller er helt katastrofe. Verstingene av alle verstinger!

  Og så er det jo selvsagt tips som å spise sent og passe på å tygge maten godt. For meg er det også svært viktig å ha ro rundt måltidene! Her funker det ikke å spise i farten på vei til jobb eller stresse rundt med noe mat i hånden. Sitt ned og vær i rolige omgivelser rundt måltidene, det har hjulpet veldig for meg!

  Lykke til!
 2. Like
  ElineM got a reaction from CHJ in Dagens Glade   
  Gikk tur på Preikestolen for første gang i dag - fy søren for en herlig tur, og for en fantastisk utsikt!! :-D
 3. Like
  ElineM got a reaction from Afterall in Dagens Glade   
  Gikk tur på Preikestolen for første gang i dag - fy søren for en herlig tur, og for en fantastisk utsikt!! :-D
 4. Like
  ElineM reacted to LeanMachine in Dagens Glade   
  KAKE
 5. Like
  ElineM got a reaction from TEW in Dagens Glade   
  Gikk tur på Preikestolen for første gang i dag - fy søren for en herlig tur, og for en fantastisk utsikt!! :-D
 6. Like
  ElineM reacted to Frøken Larsen in Litt sunnere kaker, desserter og annet snadder   
  Sunn sjokolade- og rødbetkake

  Ingredienser (1 kake):

  300 gr mørk sjokolade (70%)
  250 gr rødbeter, skrelt og finrevet
  50 gr flytende honning
  4 egg, del plommene og hvitene for seg
  120 gr malte mandler (mandelmel)
  1 ts bakepulver
  1 ss kakaopulver
  20 cm kakeform
  litt rapsolje
  yoghurt naturelle

  Fremgangsmåte:

  Smelt 200 gr av sjokoladen i et vannbad (i en bolle over en gryte med vann som er varmt, men ikke koker)
  Bland den smelta sjokoladen med finrevne rødbeter, honning, eggeplommene, mandelmel, bakepulver og kakaopulver.
  Visp eggehvitene stive og bland først inn en klatt, deretter resten, forsiktig.
  Dekk kakeformen med bakepapir på bunnen.
  Smør hele formen med litt rapsolje, rist i mandelmel og rist deretter av det som blir overflødig.
  Stek i forvarmet ovn på 180 grader i ca 50 minutter.
  Stikk en liten trepinne i midten av kaken i 5 sekunder, kleber det seg ikke deig på, så er den ferdig.
  Avkjøl.
  Smelt resten av sjokoladen og server med kaken.
  Servér også yoghurt naturelle til, da dette passer perfekt til den mørke smaken.

  Hva er bra med denne retten?
  Mandel inneholder blant annet enumetted fett, protein, kostfiber, e-vitamin, jern og b-vitaminene folat og niacin. Dette er et sunnere alternativ til hvetemel som blant annet inneholder mye raske karbohydrater.

  Fra orginaloppskriften (Jamie Oliver) har jeg byttet ut 150 gr sukker med 50 gr honning ettersom honning har en høyere søtningsgrad enn sukker og inneholder noe vitaminer og mineraler.

  Mørk sjokolade og kakao inneholder mye antioksidanter og ved å velge en mørkere sjokolade med høyere innhold av kakao vil du få mindre karbohydrater og fett.

  Rødbeter inneholder mange godsaker som b-vitaminet folat, kostfiber og kalium. Rødbet hjelper til en bra fordøyelse, fornyelse av røde blodceller og være med på å beskytte cellene i hele kroppen og dermed holde oss unge.
 7. Like
  ElineM got a reaction from Stephanie F in Dagens Glade   
  Gikk tur på Preikestolen for første gang i dag - fy søren for en herlig tur, og for en fantastisk utsikt!! :-D
 8. Like
  ElineM reacted to Krembolle in Dagens Glade   
  Tok en spontantur på trening. Det var så utrolig deilig Fikk 1kg gratis proteinpulver og hjelp med knebøyteknikken min
 9. Like
  ElineM reacted to Aurelius in Dagens Glade   
  Gått finfin tur i skogen idag, med strålende solskinn og skyfri himmel:) stas!(:
 10. Like
  ElineM got a reaction from CamillaO in Dagens Glade   
  Gikk tur på Preikestolen for første gang i dag - fy søren for en herlig tur, og for en fantastisk utsikt!! :-D
 11. Like
  ElineM got a reaction from Aurelius in Dagens Glade   
  Gikk tur på Preikestolen for første gang i dag - fy søren for en herlig tur, og for en fantastisk utsikt!! :-D
 12. Like
  ElineM got a reaction from Addict in Dagens Glade   
  Gikk tur på Preikestolen for første gang i dag - fy søren for en herlig tur, og for en fantastisk utsikt!! :-D
 13. Like
  ElineM reacted to FrkDiaz in Dagens Glade   
  Det kjennes ut som syden her jeg sitter i sola, deilig!
 14. Like
  ElineM reacted to Synan in Hvor går grensen mellom sunn og sykelig sunn?   
  For meg går skillet mellom sunn og sykelig sunn der kroppens sunnhet går på bekostning av psykens sunnhet. Altså, idet fokuset på å spise/trene «riktig» gjør at du har det mindre bra enn du kunne hatt i en gitt situasjon. Med dine eksempler blir det for eksempel slik:

  - Logging av mat, kaloriinntak og kaloriuttak + veiing og måling
  Når maten handler mer om hva den inneholder enn om at den smaker godt, og når det blir problematisk å spise bestemors vafler eller venninnens gryterett fordi du ikke vet hva du skal logge eller hvor mye du må løpe for å forbrenne det du har spist. Når kvantitet blir viktigere enn kvalitet, og når det oppstår negative og skamrelaterte følelser ved synet av et noe høyere kcalinntak/mål/vekt enn planlagt. Når et lavere inntak/mål/vekt enn planlagt gir en krypende følelse av mestring, stolthet, glede og kontroll. Når kcal-telling og måling/veiing ikke lenger er et hjelpemiddel for å lære og forstå, men «skalaen» som bestemmer hvordan du har det den dagen og hvor glad du er i deg selv når du legger deg. Da har det sunne blitt sykelig (u)sunt.

  - Sosiale arrangementer med usunnheter
  Når tanken på det som serveres påvirker ditt ønske om å være eller ikke være et sted – eller med andre ord når en bolle potetgull er viktigere for deg enn dine venner. Når en sosial situasjon defineres først og fremst av hva som skal spises der, og mindre av hvem som kommer og hva som skal skje. Når du ikke kan tillate deg å spise noe (selv om du vil), og ikke kan spise noe uten å spise alt (selv om du ikke vil). Når den indre dialogen rundt hva du skal spise/ikke spise opptar plass i hodet ditt og gjør at du er mindre tilstede i situasjonen enn du ellers ville vært, og andres og eget matinntak blir viktigere enn det som faktisk skjer og blir snakket om. Når egen evne til å spise som «planlagt» avgjør hvor godt du trives og hvilket humør du er i. Når sosiale arrangementer med usunnheter kun er usunt, da har det sunne blitt sykelig (u)sunt.

  - Trening på ferie (og ellers)
  Når du MÅ trene selv om du egentlig ikke vil, og selv om kroppen kunne hatt godt av å hvile. Når du ikke kan trene mer eller mindre enn du opprinnelig planla, og den faktiske treningen påvirker humør, stemning og velværet til både deg selv og de rundt deg. Når du må trene for å veie opp for matlige utskeielser, og når slaraffenliv på stranda innebærer dårlig samvittighet.

  My two cents: Det kan være fryktelig (psykisk) sunt å være (fysisk) usunn innimellom
 15. Like
  ElineM reacted to Linjemannen in Viljen til det gode liv.   
  Hva gjorde utslaget? Hva var det som fikk deg til å bestemme deg? Har du alltid vært sånn?
  Om en trener, lever sundt og prøver å fylle kjøleskapet med friske råvarer, så er det fort noen som lurer på hvorfor.... Underlig, for det burde egentlig være motsatt, ikke sant?


  Det er "pizza grandiosa og playstation generasjonen" og "fitness og kroppsfokus generasjonen" som stjeler mest oppmerksomhet i media. Akkurat det er kanskje ikke så rart, siden det er ved å gå til ytterlighetene at en som journalist finner de salgbare vinklingene. Men sannheten er vel at de aller fleste av oss befinner oss ett eller annet sted midt i mellom eller at vi beveger oss periodevis fra det ene til det andre. Vi er stort sett på jakt etter det som gjør oss godt - enten det er i øyeblikket, til helgen eller i et lenger perspektiv.

  Et liv skal leves og vi liker å forsyne oss på øverste hylle. Om vi kan. Helst hele tiden. Det er bare slik vi mennesker er skrudd sammen. Det knyttes selvfølgelig en del begrensninger til det å skulle leve til max på ulike arenaer og verdiene våre kan fort komme i en skvis. Om en verdsetter trofasthet i kjærlighet, så kan en ikke forsyne seg i hylla med one night stands. Det skjønner alle, men så er det ikke alltid vi handler rasjonelt. Heldigvis og dessverre. Alt ettersom.


  Når det kommer til trening, kosthold, tidsklemme, prioriteringer, familie, kjærester, vennskap, ambisjoner og ønsker - så blir det på samme vis en utfordring å skulle treffe de best mulige valgene ut i fra hva en ser på som det gode liv. Er det gode liv noe som skal leves i dag? Eller er det noe en skal leve når en endelig er ferdig med utdanninga og har fått seg den fete jobben? Eller når en har kommet under 10 i fettprosent? Trenger en kanskje en belønning akkurat nå? En melkesjokolade? En klem på kinnet av en man er glad i? Et par timer med "tankefri" og PS3 gaming?

  Balansegang er kanskje livets viktigste og mest krevende øvelse. (Nesten like vanskelig som perfekte knebøy.) Det å balansere er noe en må gjøre hver dag, hele tiden og da stadig vekk med nye momenter involvert. Det å få "alt til å passe" er bare ikke mulig og mangt av det aller viktigste du gjør i livet passer aldri inn. Når passer det for eksempel å få barn? Det passer aldri, men likevel - folk får fortsatt barn. De smiler til og med når de forteller om det. Muligvis er de lykkelige, noen av dem? Selv om de egentlig ikke hadde tid til det akkuat det nå...


  Jeg tror at det i første rekke er viljen til det gode liv som bestemmer. Det å være motivert gjør at slit blir til seier. Å drive å løfte på tunge vekter eller springe opp bratte bakker - det ER et slit. "Men det er så deilig etterpå" sies det. Men HVORFOR er det deilig? Endorfiner? Jepp. Følelsen av mestring? Jepp. Og kanskje er følelsen av å være i gang, å være på vei mot noe, noe en selv bestemmer, ja, kanskje er det nettopp dette som kan defineres som viljen til det gode liv?


  Å forsyne seg fra øverste hylle høres bortskjemt og egoistisk ut. Ikke noe å skryte av. Likevel tror jeg det er hva det handler om. Men - det er ikke de andres hyller du plukker i fra! Det er dine egne. De hyllene som utgjør dine muligheter i ditt liv. En braissert lammecarre med god rødvin, levende lys og godt selskap - slikt kommer ikke av seg selv. Du må velge bort noe for å skape en slik opplevelse. En sil-svettende spinningtime etter jobb på torsdag - det kommer ikke av seg selv. Du må velge bort noe for å få det til. Slik balanserer vi og plukker fra alle de hyllene som utgjør våre liv.


  Så er det slik at vi noen ganger blir sittende å se på utvalget og ikke evner å bestemme oss. Vi paralyseres og klarer ikke gjøre annet enn å registrere at andre forsyner seg. Vi faller bakpå. Noen faller sågar helt av toget. For dem så kan det være en livskamp å klare å komme seg på igjen. Ikke alle klarer det.


  Livstruende høyt blodtrykk, diabetes 2, fedme, 25 år som vanerøyker - slik var ståa den dagen jeg skjønte at jeg hadde falt av toget. Jeg fikk en telefon fra fastlegen min samme dag jeg gikk på sommerferie i 2011. ""Måtte ringe deg. Prøvene dine ser veldig dårlig ut. Om ikke du endrer livstil så... vel.. du skjønner..." Jeg la på røret og det tok meg to dager med sjelegransking og så startet kampen for å komme tilbake på toget. Ferieplaner ble avlyst og jeg begynte med å adressere kostholdet. På fire måneder raste jeg 25 kg i vekt. Spiste "smart-karbo" og gikk på tur. Husker godt mine første turer opp Lyderhorn her i Bergen. Måtte stoppe halvveis og gå ned igjen. Svimmel og kvalm. Ute av stand til å tåle påkjenningen. Sommeren 2012 kunne jeg løpe opp! Hvor mange timer jeg har brukt vet jeg ikke, men jeg har ikke angret på bruken av noen av dem! I februar 2012 begynte jeg med vekttrening. Hadde aldri prøvd knebøy og mente selvfølgelig at det bare er en tullete øvelse som er farlig for ryggen. Tok mine første knebøy i slutten av mars - og det har jeg fortsatt med! Håper å nå 190 kg i RAW bøy innen utgangen av 2013.


  Jeg er muligens en av de eldste som skribler på fitnessbloggen med mine 47 år og min historie er kanskje ikke så interessant for de fleste av dere. På den annen side så tror jeg at det er et par ting ved den som kan være gyldig for oss alle. Gi aldri slipp på viljen til det gode liv. Om du skulle være så uheldig å dette av lasset - gi alt du har for å komme deg opp igjen! Vær ikke så redd for at du prioriterer vekk dem som er glad i deg ved å ta tak i deg selv - er de glad i deg så vil de ønske at du gjør nettopp det. Og - det viktigste tror jeg - du må hele tiden evne å balansere. Bli ikke fanatisk med mindre du skal vinne VM i år. Selv kan jeg vente noen år med VM, så fortsatt unner jeg meg lammecarre, rødvin og rolige kvelder med film på TVen.


  [ATTACH]86251[/ATTACH]

 16. Like
  ElineM reacted to Kristin91 in Frisk sterk & lykkelig!   
  I disse sommertider er det utrolig mange som jager etter og gå ned i vekt, men det er også de som ønsker og øke vekten! Siden dette er et forum for kost- og treningsinterresserte vil jeg tro at det også er den del her inne som sliter med mat og eget selvbildet! Derfor vil jeg gjerne legge ut noen bilder som viser hvordan jeg har gått OPP i vekt ved hjelp av mye sunn mat og variert trening: på de 2 første bildene er jeg 50kg de andre rundt 78kg..


 17. Like
  ElineM reacted to Cora in Vekta går nedover.. Hjelp   
  Hei Felicie

  Nå har du fått "luftet tankene" dine litt, og du har fått gode svar. Jeg har ikke veldig mye å tilføye, men 1 ting har jeg lyst til å kommentere ift løpingen din:
  Hva med å GÅ istedet for å LØPE? Du skriver at du liker å løpe i skogen, og da tenker jeg at det kanskje er den gode følelsen av å være i en deilig duftende sommerskog som er like viktig som det å få høy puls? Dette er i alle fall sånn jeg gjør det; jeg skal også opp i vekt, og elsker kveldsrundene mine i skog og mark. Er så deilig å være ute i det fri, med god musikk på øret, og trekke inn hele naturen. Men siden jeg skal opp i vekt tillater jeg meg ikke å løpe, da det er relativt mye mer energikrevende enn å gå. Man trenger jo ikke å avstå fra turene i skog og mark. Bare å redusere på tempoet:)

  Når det gjelder maten må du ta bevisste valg hele tiden. Det kommer ingen og banker på døra di og tar med seg spiseforstyrrelsen. Du må kvitte deg med den selv. Når du er med venner; vær ærlig å si at du trenger innlagte matpauser. Når de kjøper en is / sjokolade, og du ikke klarer å gjøre det samme, kjøp deg da en banan og en pose nøtter. Da får du både følelsen av å delta / høre til, samtidig som du også får i deg næring i stedet for å vente på neste mulighet til å spise fitnessmat". Bestem deg for å ikke bli handlingslammet eller "miste grepet" selv om rutinene er endret nå på sommeren.
  Fortsett den gode jobbinga - masse lykke til
 18. Like
  ElineM reacted to Felicie in Vekta går nedover.. Hjelp   
  Jeg skal virkelig jobbe hardt for å klare dette. Det er vanskelig å høre på kroppen sin etter å ha nektet å lytte til den i et år. Jeg skal faen meg spise når jeg er sulten, selv om det er midt på natta og alle har lagt seg. Jeg skal faen meg ikke dra på trening om jeg ikke orker. Jeg skal klare dette! Jeg er så drittlei av at folk snakker til meg som en spiseforstyrret. Som en som leser fitness-bloggen som bibel og tolker alle svar i verste mening. Jeg vil ikke mer. Jeg vil vise dere alle sammen at jeg skal fullføre den tunge kampen jeg allerede har kjempet lenge. Det har vært tøft. Dere kan si hva dere vil, men jeg er så stolt av meg selv og ingenting skal få meg til å gi opp nå.
×
×
 • Create New...