Jump to content

LtdEdFred

Members
 • Content Count

  219
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by LtdEdFred

 1. Som 196 påpeker har du mer eller mindre gitt svaret du søker etter selv. Spørsmålet er bare under hvilken belastning du opplever dette på. Om du sliter med å få inn nok oksygen ved 500m lett jogg (typisk 6-7km/t) og må stoppe opp og hive etter pusten ville jeg kanskje også blitt litt usikker selv. Nå har jeg vært mer eller mindre aktiv hele livet så jeg vet riktignok ikke helt hva som skjer med kroppen etter x antall år der eneste form for "kardio" har vært lett spasering til bussen. En annen forklaring kan være at du ikke er vant til å ta deg ut og derfor er denne tungpustheten en uvant følelse for deg. Folk som løper flere ganger i uka kan nok også komme til et punkt der kondisjonen ikke lenger henger med og det blir vanskelig å få inn nok oksygen, men siden de er vant med følelsen etter mange år med løping vet de at dette roer seg fort bare de slutter/roer ned aktiviteten. Har du nettopp begynt med kardio fra et stillesittende liv ville jeg gitt det noen måneder og sett an om pusten blir bedre på samme belastning. En pulsklokke (eller en form for aktvitetsklokke (gjerne med pulsmåler)) er en artig venn å ha med på løpeturene. Ikke bare for å se an formen, men for å holde et "regnskap" over løpene dine og for å se progresjon osv.
 2. Etter at du har fulgt tipset til, Andy kan du bare krysse høyre fot over venstre ben. Da er ikke den vonde tåa nedi bakken og du er på omtrent samme utgangspunkt som om du skulle hatt begge beina i bakken.
 3. Mens de to andre krangler sitter jeg bare her og lurer på hvorfor du på død og liv skal pine deg ned på 10% hvis planen er å gå rettpå bulk? Kunne forstått det om du skulle ned til 10% i slutten av mai og skulle starte bulk i september, men nå er det neppe mange dagene med bærisvær igjen
 4. All trening er bedre enn ingen trening. Jeg har dog hørt at de meste av øvelser i Smith-maskin ikke er så gunstig fordi det hindrer (og kanskje avlærer?) korrekt løftebane ettersom du er låst til å løfte helt fast opp og ned. Ikke er det heller noen god ide å trene til failure. Det forlenger restitusjonsprosessen mye mer enn om du lar en eller to være i reserve. Noen tips som gjør det å trene fribenk mindre skummelt: - Bli vant til hvor "terskelen" din er (altså der du ikke klarer mer) ved å øke vektene sakte, men sikkert. Start med en vekt du er 100% sikker på at du klarer de antall repetisjoner du har satt på alle settene. Øk så med 2.5kg (neste økt) til du begynner å bli usikker. Kjennes den nest siste tung ut gir du deg der. - Ikke lås vektene. Det er ingen ideell situasjon å bli liggende med stanga på brystet, men om du ikke låser (og ingen kommer til unnsetning) kan du alltids vippe stanga over på siden og vektene ramler av. - Øk antall repetisjoner i settene på bekostning av vekt. Tar du i dag 3x3 med 70kg er det langt mer avskrekkende å ikke få opp de f. eks 40 du tar i 3x10. Om du løfter såpass rett at det ikke er noe problem å løfte uten låser (at vektene ikke vandrer veldig mye ut til sidene) skal det rimelig mye vekt på stanga før det blir noe problem å hvile den nedpå brystet og vippe av vektene. Den største faren er vel å miste stanga fra utstrakte armer, men gjør du det spørs det om en spot'er hadde rukket å hjelpe uansett.
 5. Det er de samme 3 studioene som er aktuelle for min del pga nærhet. Trente på Ikon for mange år siden da det var SATS og det var et helt greit senter, men det er veldig lite. Jeg droppa prøvetime der rett og slett pga antagelsen om at det skal ikke mange besøkende til for at det meste blir opptatt. Litt det samme med Fresh. Det er større lokale, men utvalget av "relevante områder" for min del er ikke bra. Den lave prisen lokker til seg alt som kan krype og gå så det er ofte fullt noe som fører til at en gjeng på 4-5 kids (ikke misforstå, bra at de trener, men det er mer Instagram og skravling enn det er løfting) okkuperer benkpressen. Når det bare er 2 benkpress- og 2 knebøystativ og en matte til å ta markløft (man kan riktignok ta med seg to firkanter og legge under vektene og ta markløft et annet sted, men ORK og det fordrer at en stang ikke blir brukt til curling eller kvartbøy) må du ha med en god dose tålmodighet. I tillegg er klimaanlegget der veldig dårlig. Luftig blir tett og trykkende. Jeg synes Elixia tar blodpris, men ser meg ikke tilbake til Fresh hvert fall. Selv om jeg stort sett trener rundt kl 17/18 er det sjelden kø i det hele tatt på mark, bøy og benk og lufta der er behagelig. Det er faktisk verdt prisforskjellen i mine øyne. Angående å prute på prisen innbiller jeg meg at det er vanskelig. En kompis av meg forsøkte seg på å få et tilbud ettersom han jobber turnus og kun har mulighet til å trene der 26 uker i året. Det fikk han ikke.
 6. Jeg ser du vet at du må fokusere på kostholdet, men legger ved en video jeg synes passer bra. "Alle" vet kanskje at en slank kropp kommer fra 90% kosthold og 10% trening) (eller deromkring), men det hjelper ofte å få satt det litt i perspektiv:
 7. Heisann. Skader bør man være forsiktig å få tips med over nett, men for å få en viss anelse må du oppgi mer informasjon. - Hvilken øvelse gjorde du da du fikk vondt? - Skjedde i toppen av løftet? Bunnen? Etterpå? - Nøyaktig smertelokasjon er også veldig viktig. Skulderen er ikke det største leddet på kroppen, men det er fortsatt mye forskjellig som kan være galt. Google gjerne et bilde av muskler og sener i skulderen og prøv å finn igjen stedet som er vondt. Som en hovedregel er det allitd lurt å ta en liten pause om du har smerter. Se det an et par dager. Det kan være noe så enkelt som en nerve som er i klem (som forhåpentligvis vil rette seg selv).
 8. Rett meg gjerne om jeg tar feil, men vil ikke en med lite treningsgrunnlag kjøre seg i grøfta raskere enn en godt trent person? Er ikke det akkurat derfor toppidrettsutøvere kan trene to økter daglig? Ikke at jeg påstår at man kjører seg i grøfta av å ta noen ti-talls push-ups om dagen.
 9. Takk for svar. Vurderer sterkere og sterkere å kjøpe en klokke med belte (evt bare belte og koble opp mot tlf el). Grunnen til at jeg følger såpass slavisk med på pulsklokka er fordi jeg har ingen anelse om hvordan de forskjellige pulssonene kjennes ut. Jeg har aldri vært noen storløper, men har spilt fotball i alle år og har tidvis løpt litt ved siden av. Jeg har uten unntak løpt så jeg knapt har pust når jeg kommer inn døra og må bare legge med ned i noen minutter. Etter å ha lest om viktigheten av å også ha en god (eller hvert fall bedre) aerob utholdenhet (bl. a. her: http://sock-doc.com/aerobic-vs-anaerobic-exercise/ ) for bedre oksygentransportering og raskere innhenting etter spurter har jeg blitt interessert i å se om dette fungerer. Jeg får inntrykk av det er ganske vesentlig at man hvert fall ligger under laktatterskelen og jeg håper under 160 bør være greit innenfor dette for min del. Skulle jeg bare satt i gang uten å ha en måler som holder meg i nakken hadde jeg nok brått hatt 180 i puls uten at jeg hadde tenkt videre over det. Hva tenker du (eller andre) om dette?
 10. Heisann. Jeg har nylig begynt å styre løpehastighet etter puls for å styrke aerob utholdenhet. Jeg bruker en Fitbit Surge med optisk pulsmåling (måler blodgjennomstrømming ved håndleddet). Jeg synes det er vanskelig å anslå egen form, men trener fotball, styrke og løping 3-4 ganger i uka så jeg tør hvert fall påstå at jeg ligger bedre an enn den jevne kontorist Etter at jeg begynte med denne aerobe treningen fikk jeg nærmest sjokk over hvor lavt tempo jeg måtte legge meg i for å holde meg under 160. Det er så vidt jeg beveger beina og kommer det en oppoverbakke må jeg stort sett begynne å gå for at pulsen ikke skal hoppe over 170. Jeg har jogget 5 ganger i juni (og spilt 3-4 fotballkamper så jeg har fått anaerob trening der) så det er ikke snakk om store mengder, men jeg oppdaget noe i helgen som fikk meg til å undre litt. Etter ca. 500m med en litt bratt bakke så jeg til min overraskelse at pulsen "bare" lå rett over 150. Jeg synes den satt litt løsere enn vanlig så jeg stramma den inn ett hakk og fortsatte bortover en rett strekke i det jeg mener var ganske lik hastighet som jeg begynte på. Neste gang jeg så på den var pulsen ca. 165. Jeg prøvde så å gå tilbake til det løsere hakket og pulsen var tilbake på nedre del av 150-tallet. Dette løpet var ca. 1.5km lenger enn de jeg har gjort tidligere, gjennomsnittlig fart per km var 30-40 sekunder lavere og gjennomsnittspulsen var ca. 10 slag lavere enn de andre. Løypa var også ganske sikkert mer kupert enn de foregående løpene (rundt Nøklevann for de som kjenner det). Så nå er jeg veldig usikker. Kan klokka har vært for stram tidligere slik at blodet har blitt pumpet hardere gjennom håndleddet og gitt høyere avlesning eller er det mer sannsynlig at den har sittet for løst det siste løpet og gitt en feilaktig måling? TLDR: Kan en for stram, optisk pulsklokke gi forhøyede målinger?
 11. Så vidt jeg har forstått er løftesko flate, uten demping og med litt hevet hel (mulig du får uten heving også). Conversene har 2 av disse egenskapene så de vil nok fungere helt fint. Jeg kan vanskelig se for meg at mangel på perfekt passform vil ha noe som helst å si løftene dine ettersom du står helt i ro. Når du i tillegg har x antall kg på ryggen som presser deg ytterligere ned i bakken blir jeg enda tryggere på å si det ;-) Hvorfor løfter du ikke bare i sokkelesten? Gratis, ekstra ventilering av kroppsvarme, slipper illeluktende sko, mindre å drasse på til trening. Win, win, win spør du meg ;-)
 12. Tja, om det er for pysete er det bare du som vet. For noen er sikkert den farta og varigheten på intervallene en ganske mild økt mens andre ville vært døden nær. Om du spretter av mølla og hiver deg rett på vektløfting 30 sekunder etter ville jeg påstått at du har litt å gå på (med forbehold om at utvikling av lunge/løpskapasitet er viktigst for deg). Klarer du å øke til 14 på dragene uten å kjenne på blodsmaken har du en liten indikator på at du har vært litt for snill med deg selv hittil. Klarer du 14 på 3min drag og ett min pause har du hvert fall jobba godt under kapasitet ;-) Du trenger ikke nødvendigvis å øke hver gang, men det kan være greit i begynnelsen som en justeringsfaktor. Prøv deg frem til de 20 minuttene er så jævlige som du finner akseptabelt
 13. Alt som gjør økten tyngre er progresjon dersom du opprettholder de andre variablene. Klarer du 12x2min, 6x1min i 20 min på stigning 1 dag 1 og klarer det samme på stigning 2 dag 2 så har du progresjon. Det skal være bedre for ledd og knær og kompenserer for at man ikke har noe luftmotstand innendørs å løpe med litt stigning så dette kan du godt begynne med først som sist (1.5-2 har jeg hørt). Forsøk dette ved neste trening og se om det utgjør noe forskjell. Treningen etter det kan du forsøke med lenger økt, lenger drag, kortere "hvile" og/eller høyere stigning. Uten at jeg er noe løpoman reagerer jeg på hviletiden din. Den slår meg som litt lang i forhold til de raske dragene. Mener å ha lest at det anbefales hvile på ca. 25% av dragene (altså burde du hatt 30 sek hvile). Dette er jo bare veiledning og om du trives med den varigheten er det bare å kjøre på, men på ett eller annet tidspunkt må du ut av komfortsonen. Intervaller skal gjøre litt vondt. Dersom du kjenner at du ikke her helt i kjelleren etter de 20 minuttene kan du forsøke å kutte ned hvilen til f. eks 45 sek. Om du bestemmer deg for det så klarer du nok det også. Vips så er du på 4 min intervall med 45 sek pause ;-)
 14. Smak er veldig individuelt så det som er godt for noen kan smake grusomt for andre. Har selv et pulver med banansmak og synes det er ganske godt (ikke "Nå skal jeg kose meg på lørdagskvelden"-godt, men jeg ser frem til en shake når jeg er ferdig på trening), men dama synes ikke det er noe særlig. Prøv å spør butikken om de har noen prøver på forskjellige typer de kan sende deg. Så får du kjent på smaken uten å brenne inne med 2kg av noe du ikke liker.
 15. Med mindre du aldri har trent før (og dermed vil få en del "gratis" i og med at du trolig er langt unna ditt muskelpotensiale) er det umulig å bygge muskler samtidig som man går ned i vekt. Bygging av muskler krever et kalorioverskudd mens vektnedgang krever det motsatte. De første månedene (igjen, om du er helt fersk på styrketrening) vil du nok oppleve at vektene øker en del, men dersom du spiser for lite vil denne fremgangen flate ut mye raskere enn om du spiser nok mat. Er du relativt fri for muskler i dag vil dog styrketrening bidra til å stramme opp kroppen en del noe som trolig vil gi en følelse av fremgang (hvert fall estetisk) da du øker forholdet mellom muskler og fett ;-) Proteinpulver i forbindelse med vektnedgang brukes nok mest av de som allerede har bra med muskelmasse, men går på diett for å redusere fettprosenten og vil holde på mest mulig muskelmasse.
 16. Godt mulig det er flere måte å komme seg opp dit på, men jeg sykla til Kikut for et par uker siden og tror vi passerte Bjørnholt på veien (ser hvert fall sånn ut når jeg dobbeltsjekker på kartet). Hvis det er oppover som er målet så er nok dette en fin rute. Kommer knapt borti annet opp dit. Ikke er det veldig bratt heller.
 17. Kanskje litt bratt til tider, men fra Disen (rett bortenfor Sinsen-krysset) og opp til Grefsenkollen gir deg mye oppover. Tipper det er rundt 3km til toppen derfra. Hvor mange trappetrinn må det være for at den skal være god? Trenger du mye plass? Siden du nevner Kiellands plass kommer jeg umiddelbart på Ulvetrappa: Kommer ikke så godt frem på bildet der, men etter platået i forkant av bildet er de vel 30-40 trinn opp til det neste platået du ser i bakgrunn. Ligger omtrent vis-a-vis Circle K rett overfor Kiellands plass.
 18. Heisann. For å kunne hjelpe kan det være lurt å si litt mer om hvordan du ønsker/planlegger å oppnå vektnedgang. Kun styrketrening, kun kardio (løping og/eller sykling) eller kutte snop, brus og øl og begynne å spise sunnere eller en kombinasjon? Har du sykkel? Liker eller hater du å jogge? Medlem på treningssenter? Har du noe treningssutstyr? Å gå ned i vekt er en livsstilendring (hvert fall om man ønsker å forbli i den "nye kroppen"). Om man gir full guffe fra starten risikerer man å møte veggen, bli demotivert av at resultatene satt litt lenger inne enn du trodde og bli drittlei alt som heter trening og å spise sunt. Hater man alt av sport og mosjon må man jobbe mye mer med seg selv (psykisk) enn om man finner noe man liker å drive og kanskje til og med ser frem til. Har du ikke noe sport du liker/ønsker å bedrive kan et aktivitetsarmbånd/klokke være en motivasjonsfaktor. Få litt oversikt over treningen, forbrenning osv.
 19. På såpass korte turer ser jeg ikke noe poeng med sykkelbukse. Spesielt ikke om du har gel-sete. Sykla 2 mil årets første tur i år og kjente et visst ubehag da jeg satte meg på sykkelen dagen etter, men ikke noe etter det.
 20. Husk på at denne formelen kalkulerer (sjelden) ikke med noe annet enn høyde, vekt og kanskje alder. Folk er så vanvittig forskjellige at dette er på langt nær godt nok til å dekke alle, men ment som en generell pekepinn. Det blir det samme som makspulsformelen (220 - alder = makspuls er langt i fra noe absolutt tall for mange (selv om den sikkert treffer i nærheten). Poenget er at det kun er en retningslinje for å vite ca. i hvilket land du ligger. Følger du den slavisk og den er 200 kalorier for lav for deg vil du få i deg 1400,- kalorier for lite hver uke. Jeg vet ikke om det har mye å si i løpet av en uke, men det var ment som et eksempelt ;-)
 21. Treningsmessig ville jeg vridd fokus litt mer over på mark og bøy. Ser du utelater løft i bøy. Er det fordi du ikke trener det? Utifra løftene dine ser det også ut til at du har et overdrevent fokus på benk. Det er ytterst sjelden man ser folk som er sterkere i benk enn mark. Angående reps ville jeg heller gått ned enn opp med grunnlag om at få repetisjoner bygger styrke og flere øker volum. Mark og bøy er de styrkeøvelsene som vil gi deg mest igjen både når det gjelder forbrenning under utførelse og til dels hvileforbrenning (da disse vil bygge mer muskler og jo mer muskler man har jo mer øker hvileforbrenningen). Utover det så må, som du sier, kardio til om man ønsker å gå ned i fettprosent raskest mulig. Regnestykket kan du sikkert: Lavere fettprosent = kalorier brukt > kalorier spist. Du må tenke på at jo mer energi du forbrenner på kardio i stedet for styrketrening jo mer energi tar du fra vekst/vedlikeholdgrunnlaget til musklene. Jeg har aldri slanket meg selv så jeg dessverre ikke stort om hvor lett det er å holde på muskelmasse samtidig som man går ned i fettprosent, men tør tippe at det blir vanskelig å opprettholde styrken du har i dag om du skal gå såpass drastisk ned i fettprosent (over 50% reduksjon) som du forespeiler her.
 22. De velger ut slike folk bare for å skape oppstyr. Alle som er sånn hyller det og de som ikke er sånn kommer med kritikk og det skapes debatt. Det hadde jo ikke vært noe spennende om en jente som hu under her eller fyren til venstre på bildet under der igjen la ut bilde av seg. "*gjeeesp* det er jo sånn majoriteten av de på stranda ser ut uansett...". De går heller til det ekstreme.
 23. Her har vi to gode eksempler på hvor viktig vekta er. "En kvart kylling" kan bety så mangt. For det første avhenger det av hvor stor kyllingen var i utgangspunktet og hvor nøyaktig disse 25% var. Selv om du VET at den kyllingen inneholdt 500g rent kjøtt og du anslår at du spiste 25% av den, men i realiteten spiste 33% har du en underrapportering på 8 prosentpoeng. Med utgangspunkt i et Googlesøk på at kaloriinnholdet i grillet kylling er 208kcal/100g så blir forskjellen på 83kcal (på 25% og 33% av kyllingen). En spiseskje med potetsalat blir kanskje "glemt" i totaltbildet fordi det "bare var en spiseskje"? Uansett så er ikke en spiseskje noe godt mål på hvor mye du har spist. Jeg fant en oversikt over kaloriinnhold i potetsalater og valgte meg ut en som hadde creme fraiche i seg. Denne har 236kcal per 100g. La oss anslå at "ei god spiseskje" er 50g. Da har du fått i deg 118kcal her. Jeg ønsker ikke å gi deg dårlig samvittighet for å kose deg i blant, men om vektnedgang er viktig for deg så må man være litt strikt ellers og ikke operer med "cirkaer".
 24. Du kommer ingen vei utenom kjøkkenvekta. Vei det du tilbreder. Nytter ikke telle kalorier om du ikke aner om du har spist 100 eller 200g kyllingfilet.
×
×
 • Create New...