Gå til innhold

Scruffy

Medlemmer
 • Innholdsteller

  41
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. Jeg har vært singel i 11 år, noe jeg egentlig har skammet meg over fordi det er sånn press på slike ting. Nå som jeg har lest denne tråden ser jeg jo at flotte, unge og voksne folk også har vært langtidssingle. Da føler jeg meg litt bedre og litt mindre som en "freak". Jeg har vært på utkikk og datet litt de siste 3-4 årene, ellers har jeg hatt et ambivalent forhold til slikt. Har bare ikke møtt noen. Nå som jeg er på utkikk virker det som mer sannsynlig at jeg treffer julenissen enn drømmemannen (eller bare en som oppriktig er interessert i meg).
 2. Liker du smoothie? Jeg lager ofte grønne smoothier av følgende banan, grønnkål, vann og ananas. Du kan også bruke spinat, stangselleri og variere i det uendelige.
 3. Selvsagt, du har helt rett. La de som vil drikke melk fortsette med det
 4. Dette. Og når folk vil spise "rent" og "naturlig" bør de har tungen rett i munnen. Det er ikke slik at norsk bondekost er sunn fordi den er 300 år gammel, mens steinalderkost er "apemat" fordi vi har forandret oss så mye.
 5. Biologer, antropologer og arkeologer. Minst
 6. Ikke så mye har skjedd med mennesker rent fysisk siden steinalderen nei
 7. Det er nok ikke helt riktig. Evolusjonen henger alltid på etterskudd og blant biologer er det vanlig å kalle oss "steinaldermennesker" fordi vi har forandret oss så lite de siste 10,000 årene. Klart vi har erfart og lært mye, men det fysikken og adferden er temmelig lik. Richard Dawkins, en av verdens ledende biologer, kaller oss også "den femte apen" noe jeg støtter han i. Litt off topic, men hadde lyst til å svare deg.
 8. Jeg er egentlig mer opptatt av naturlig kosthold og evolusjon, og kan ikke nok om hvordan kumelk behandles før den havner i butikken. Jeg mener at mat som blir til på en fabrikk eller lages av mennesker ikke kan kalles naturlig, og her havner kumelka i en slags gråsone. Jeg er derfor usikker på om kumelk er optimal kost for et menneske. Så vidt jeg vet drikker ikke våre nærmeste biologiske slektninger, apene, melk etter ammestadiet. Det er vel strengt tatt ikke vanlig for andre pattedyr heller. Noen som vet om pastaurisert melk er lett fordøyelig og "snill" mot tarmene?
 9. Det har nok med tradisjon og vaner å gjøre. Som jeg beskrev tidligere i tråd har konsum av kumelk vært en del av norsk bondekultur de siste 3000 årene (noe variasjon regionalt). Enkelte har vanskelig for å tenke rundt en så veletablert vane..Den samme greia sees hos samene som i dag ennå spiser en ganske tung kost bestående av reinsdyrkjøtt på tross av en langt mer sedentær livvstil, noe som har resultert i et fedmeproblem. Et moment jeg savner i denne tråden er en drøfting om hvor "naturlig" kumelka vi kjøper i butikken er, mtp pastaurisering osv.
 10. Takk, jeg noterer meg det du har å skrevet om Nordstrand. Jeg kjenner hennes arbeid inngående, men har fattet interesse for det.
 11. Hvorfor "kjennes" det naturlig ut å drikke kumelk? Fordi melken kommer fra en ikke menneskeskapt kilde (altså kua?) I såfall kan du drikke melk fra mange andre dyr, f.eks hunder, rein og rådyr, men du vil sannsynligvis ikke det. At vi drikker kua sin melk har å gjøre med jordbruksrevolusjonen som kom til vår kant av verden for 4000-3000 år siden. Kumelka er en energikilde som bondegenerasjonene før oss har benyttet fordi den er lett tilgjengelig. Folk som ikke tilhører bondekulturer, folk som har bakgrunn i jeger/fangst-kulturer (samer f.eks). tåler jo heller ikke melk. Hvordan kan det være "n
 12. Vanskelig å si. I følge ernæringslege Berit Nordstrand er melkefettet bra for oss. Det sunne fettet vi får i oss fra melk, avokado, nøtter osv. sørger for en sunn hjernekjemi (hjernen er jo en fettklump). Selv drikker jeg nesten bare vann, te og kaffe, og lever i beste velgående! Og når det gjelder å sammenlikne kumelk med appelsinsaft, så er vel kumelka spesielt tilpasset kalven og dens fysiske behov i den tiden kyr ammer, som hos spedbarn? Da blir det jo noe annet med appelsinsaft. Husk at fordi "noe" er naturlig, er det ikke nødvendigvis bra eller helsebringende for deg. Jeg står fast p
 13. Helt klart. Men at morsmelk er gode greier for spedbarn i en viss periode, betyr ikke at voksne mennesker skal drikke kumelk for resten av livet sitt.
 14. Men du, nå syns jeg du "helliggjør" morsmelk når det egentlig bare en en overlevelsesstrategi for veldig små barn. Her kommer evolusjonen inn, de barna som hadde nærmest fri tilgang til en fettkilde (ja, morsmelken) er det som overlevde. De mødrene som kunne tilby denne fettkilden var de som fikk levedyktig avkom. Dette er en "rest" etter vår tid som steinaldermennesker, etter datidens levevilkår. Det betyr ikke at melk er det beste for oss i dag. Du har rett i at vi trenger kalsium, men det finnes vel flere kilder til kalsium enn melk?
 15. Men om melk var bra for deg, ville vel mora di ammet deg gjennom hele livet? Og som en annen skrev etter deg, stor forskjell på kumelk og morsmelk. Også forskjell på hva et spedbarn trenger og et voksent menneskes behov vil jeg tro...
×
×
 • Opprett ny...