Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 01/08/14 in all areas

 1. 10 points
  Puissance

  Dagens negative

  Ble sjekket opp av en gutt (sånn 14-ish) som spurte hvilken klasse jeg gikk i. Jeg går på høgskolen
 2. 5 points
 3. 4 points
  Velvet

  "Jen Selter lever av sin egen rumpe"

  Jeg lever av hjernen min. Jeg er så dum. Jeg har også en stor rumpestump. Den er riktignok ikke akkurat baaaare muskler
 4. 4 points
  Keegil

  Litt hating før jul.

  At man skal kunne fortelle andre hvordan de bør trene og spise på et treningsstudio har definitivt ingenting med ytringsfrihet å gjøre, og det stiller en heller ikke i noen særstilling hva angår å bli utsatt for kritikk. Å ytre sin mening på et forum om uerfarne og litt bråkjekke nybegynnere som legger seg opp i andres trening er strengt tatt en bedre anvendelse av prinsippet om ytringsfrihet, selv om det kanskje ofte gjøres på en relativt usympatisk måte. Jeg forstår svært godt at erfarne gymrotter ikke setter pris på å bli korrigert av meg eller andre, som er nyere i gamet, når de er på trening, så derfor lar jeg folk holde på som de vil. Jeg har sikkert vært mer bråkjekk og skråsikker tidligere, og mange ville kanskje sett på meg som en slik fitnessjypling som blir beskrevet her i tråden. I try not to be that guy. Noen ganger er det helt greit å innse at det ikke er så viktig hva man selv mener, og at de fleste som vil fortelle andre hvordan de skal trene og spise – eller IKKE trene og IKKE spise – stort sett er mer ute etter selvbekreftelse eller å fôre sitte eget ego enn å faktisk være til hjelp.
 5. 3 points
  Lisa

  "Jen Selter lever av sin egen rumpe"

  Jeg syns den er stor i forhold til andre jenter på hennes størrelse. Det er ikke alle som har en slik rumpe, flat mage og er slank ellers. De fleste jentene her på fitnessbloggen er som regel stor over alt om de har stor rumpe eller så er de "heldig" med posen, men det gjør jo ikke at rumpa er stor.
 6. 3 points
  Ut i fra denne tråden så har så og si alle genetisk kjempe store legger. Hehehehehe.....
 7. 3 points
  RobbieLad

  Dagens negative

  Send oss gjerne bilde når du ligger i het omfavnelse med 16kg kettlebell'en
 8. 3 points
  Espen-h

  Hva skal jeg gjøre etter vgs?

  Ta et eller flere år i forsvaret!
 9. 2 points
  Aurelius

  Fete rutiner på gymmet

  brødrene bicepbros som aktivt leter ut 5 og 2,5kilos-bumperplates-ene for å kjøre skråbenk med, selv om det står to fulle platestativ innen rekkevidde, med plenty av tilsvarende stålvekter i samme vektklasse.
 10. 2 points
 11. 2 points
 12. 2 points
  Jeg er en av de velmenende veteranene. Forøvrig - det går jo fint an å smile, snakke litt sammen og føle at en er litt i "støtet" uten at det betyr noe annet enn at det er kjekt å være på trening, kjekt å være mann - eller jente - og ferdig med den. Det krever imidlertid, som nevnt flere ganger ovenfor, at en har et minstemål av sosiale antenner, uavhengig av ens kjønn.
 13. 2 points
  Regner med at treningsprogrammet hennes ser sånn her ut: Mandag - knebøy, glute bridge, hip thrust/good mornings, Goblet squat, Goblet squat Tirsdag - knebøy, glute bridge, hip thrust/good mornings, Goblet squat, Goblet squat Onsdag -knebøy, glute bridge, hip thrust/good mornings, Goblet squat, Goblet squat Torsdag - knebøy, glute bridge, hip thrust/good mornings, Goblet squat, Goblet squat Fredag - knebøy, glute bridge, hip thrust/good mornings, Goblet squat, Goblet squat Lørdag - knebøy, glute bridge, hip thrust/good mornings, Goblet squat, Goblet squat Søndag - knebøy, glute bridge, hip thrust/good mornings, Goblet squat, Goblet squat
 14. 2 points
  000

  Litt hating før jul.

  Jeg tror det handler om mest at det var en litt annen fred før alle ble eksperter og ingen visste var ordet fitness betydde eller hadde hørt om Bikini fitness, folk lot hverandre være ifred på gymmet og det var ikke mote med spesielle klær eller must med å hiptruste eller lignende. Her om dagen spurte en kroppsbygger som har vunnet ganske mye meg om jeg kunne vise ryggen og stramme siden vi har trent mye opp igjennom og han ville se om jeg var blitt noe bedre, så går det en jente forbi og ler av meg fordi jeg strammer armene når jeg tar en back double biceps...hun har vel vært medlem her 1år og trent kanskje 2år ? Hvorfor trangen til å mene så mye en ikke kan noe om ? Poenget mitt med å si det er at hvorfor får noen behovet for å korrigere på alle andre fordi de har kastet seg på en treningsbølge og lest noen artikler på forsiden til fitnessbloggen ? Ironien er at det er de samme menneskene som nå er all over fitness som gjorde narr av meg før og lo av meg fordi jeg trente vekter. Så jeg tror poenget til TS med denne tråden er at ingen brydde seg et kvekk om hva sidemannen på gymmet gjorde før, før fitnessbølgen kom og alle ble eksperter etter 3 uker på Elixia...det var rett og slett en mildere stemning....det fantes rett og slett ikke jenter på 20år som går rundt som Fitnesspoliti fordi de har lest en copy-paste google translate artikkel om trening.
 15. 1 point
  De fleste vil ha bedre nytte av, og langt bedre resultater av et treningsprogram som er sammensatt av noen som kan det, og som er vist å fungere. Grunn #1 til at folk slutter å trene er nettopp mangel på resultater. En nybegynner (eller så langt du ikke er råsterk og løfter alt) får best effekt av å trene 3-4 ganger i uken, og da er et ordentlig fullkroppsprogram bedre tilpasset
 16. 1 point
  Jeg liker å trene sånn
 17. 1 point
  1. bein/rumpe 2. rygg 3.biceps/bryst 4.triceps/skuldre 5. Bein/rumpe
 18. 1 point
  av og til må man ikke høre på den forstyrra stemmen i hodet, og heller høre på andre. Er ofte derfor man ser fantastiske resultater komme fort hos folk som får kost og treningsveiledning av profesjonelle(tenker da på folk som ikke bare har en 3 måneders PT-kurs fra bali..). Man skal selvfølgelig ikke være naiv og ta alt andre sier for god fisk, men noen ganger må man ta til seg andres råd. Og når det er snakk om for lite mat og for mye trening, så bør man høre på andre når alle står med blinkende varselskilt, slik at man slipper den elendigheta som kan komme av den kjedlige komboen:)
 19. 1 point
  I og med at du er så usikker selv så er det forhåpentligvis en hjelp at du får masse gode råd og svar fra dyktige forumbrukere. Stol på de og stå på!
 20. 1 point
  Så ekstremt mye dumme ting som står her. Du kan sjekke opp jenter hvor som helst om du vil det, og virkelig ikke tro at utsende har så JÆVELIG mye å si for en mann. Har kompiser som er stygge som fy og de drar de deiligste jente... Hvorfor? Fordi de tror på seg selv 100%, og når de gjør det så drar de andre inn i sin egen virkelighet. Det er selvfølgelig mer til det enn det, men den illusjonen om at du må være "pen" for å dra damer er helt feil. Hvis du vil vite mer om å dra damer, sjekk ut Real Social Dynamics! Disse gutta kan virkelig greiene sine! Du kommer til å dø, fuck what everybody else thinks. Vil du ha henne, go for it.
 21. 1 point
  Lena Ludvigsen

  Reisetips

  I kjelleren på Puerto rico shopping center :- D ( Det store midt i byen!) Jævlig varmt å trene der though, anbefaler trappetrening i den laaange trappen de har oppover dalen:D
 22. 1 point
  Tronaldo

  Hjelp til å komme i gang:)

  Kjøp boka, og mens du venter så tar du en titt på Starting Strength - The First Workout
 23. 1 point
  Du vet det er vannvekt fordi du må ligge i rimelig stort overskudd over lang tid for å legge på deg fett 15-1600 kalorier er ikke overskudd med dine mål
 24. 1 point
 25. 1 point
  Du er nok ikke alene her, og det er jo ikke så mye å få gjort med det dessverre. Jeg er glad i mørke topper, eller topper med mønster, så vises det ihvertfall litt mindre. Angående sjekking på treningssenteret, så kan man jo puste ut og si puh, det var tungt eller noe i den duren etter endt sett hvis man står i nærheten av personen man ønsker kontakt med. Hadde en morsom dame på treningssenteret der jeg trente før som ofte tok seg helt ut og tydelig viste hvor sliten hun var etter endt sett, og det var da lett å komme i prat med henne. Var riktig nok ikke sjekking da, men sosial kan man jo være. Vi har jo alle stortsett til felles at det er tungt å trene, så da kan man "klage" sammen.
 26. 1 point
  Ojive

  problem med mat, tips?

  hva er hensikten din med en matplan? Øke i vekt? Gå ned i vekt? Vedlikeholde? Er du aktiv? Trener du (i så fall hva og hvor ofte)? osv osv (jeg prøver å ignorere "frykt for å overspise" og spiseforstyrrelsevibber)
 27. 1 point
 28. 1 point
  Kvinner er fra Venus, menn er fra Mars...
 29. 1 point
  Jeg skjønner ikke hvordan det kan være slempike maskinen:S
 30. 1 point
  Ja/nei-maskinen? Står snudd mot veggen der jeg også trener, men det er vel uansett ikke så fryktelig mye å se på uansett under den. Lite rumpe å nistirre på. Edit: Dette er slem pike-maskinen:
 31. 1 point
  Asle er opptatt med @konstantinovs på et annet forum Tuba
 32. 1 point
 33. 1 point
  SlayerDad

  Dagens Glade

  Jepp, jeg veit! Gruer meg til morgendagen allerede. Og fredag. Og lørdag.
 34. 1 point
  Jula er over og godt er det. Deilig å vær tilbake i de gode rutinene. Vekta endra seg ikke over jul. Ja, jeg koste meg masse med digg, kaker, loff, brød, fett og alkohol, men fråtsa heller ikke. Starta ikke dagen med en 200 gr plate Helnøtt for å si det slik. Samtidig har vekta stoppa litt opp i det siste. Skal være enda strengere med karbohydratene, har blitt litt slapp der i det siste (spiste ketogent i lang tid og gikk ned masse med det). Er vel en fire, fem kg igjen nå. Det blir en del lavintensitetskardio ettersom ungen ikke vil sove inne på dagtid, så da er det å legge henne i vogna og ut for å trille. Kona som er hjemme for tida tar dette når jeg er på jobb, mens jeg tar disse turene de dagene jeg er hjemme (naturlig nok). SÅ i løpet av langhelga som var, lå jeg på rundt 15 km gåing om dagen. Hepp, hepp og lykke til, alle sammen!
 35. 1 point
  BadWolf

  Fritidsproblemer som sykemeldt

  Min favoritt fra Brother er. "Whats the most dangerous thing in America?.... a nigger with a library card"
 36. 1 point
  Peppersaus fra mager kesam var en hit. Må bare ikke redusere den like mye neste gang Curry fra mager kesam var helt herlig. Viltgryte fra mager kesam skal forsøkes i løpet av uken, men ser ingen grunn til at det ikke skulle blir bra
 37. 1 point
  Enig i at en kan være litt rett frem:-) Kanskje eg er litt prippen, men en fyr som har " fitteglis" i vokabularet sitt er uaktuelt. Menn med ett slikt glis hørtes også ganske creepy ut på ett treningssenter(passer bedre på en uteplass nærme stengetid)..
 38. 1 point
  Du må spise mer. Så enkelt er det. Jeg er like høy og veier ca det samme, jeg spiser en plass mellom 1800 og 2500 kcal om dagen(varierer litt med hvor mye aktivitet jeg bedriver), jeg går sakte men sikkert ned i vekt med den matmengden. Om du driver for lenge på med så lite mat tærer kroppen på muskler og alt den har, og du går i kjellern. Joda, man kan ha masse energi ei stund på så lite mat, men i det lange løp er det ikke bra for noen ting, og veien tilbake er jævlig mye tyngre. Jeg vet det, jeg har gjort den tabben selv, dessverre:/
 39. 1 point
  Groenhaug

  Litt hating før jul.

  Hehe, ja, den energien man bruker til hate kan man jo bruke til å trene istedenfor
 40. 1 point
 41. 1 point
 42. 1 point
  Tja, svaret er vel som med all annen sjekking: om du er kjekk nok og hun er singel så er det koselig og hyggelig, men dersom du ikke er kjekk nok og eller/hun har type så er hun kun på gymmet for å trene og det er uhørt at gutter våger å snakke til henne dersom det ikke gjelder trening og brokkoli.
 43. 1 point
  HenrikWL

  Penisstørrelse betyr noe?!

  En festlig egenskap ved debatter om penisstørrelse er at det ser ut til å råde en oppfatning om at mennesker med størrelse over gjennomsnittet er uhyre sjeldent. Måten et gjennomsnitt fungerer på, gitt et normalfordelt utvalg, er at ca. 50% vil ha over gjennomsnittet. Klart, jo lenger utover i halene på Gauss-kurven du kommer, jo mer usannsynlig blir påstanden, men når man smiler overbærende og himler med øynene over en påstand om 17cm så har man ikke helt skjønt dette med gjennomsnitt, tror jeg.
 44. 1 point
  Perfekt test! Deilig hverdags-curry [ATTACH]127870[/ATTACH] Rett fra gryten etter å ha kokt i 20 minutter: [ATTACH]127871[/ATTACH] Etter å ha stått i en time - ser ikke ut til å ha planer om å skille seg, men om noen er interessert kan jeg sikkert ta nytt bilde i morgen tidlig etter 10 timer i romtemperatur [ATTACH]127872[/ATTACH]
 45. 1 point
  Buene

  Den glade bikinifitnesstråden :)

  Hvordan går det med dere jenter som skal stille til våren? Har dere startet diett enda, eller? Jeg har startet og er faktisk ganske glad i dietten min hvis man kan si det - men savner allerede alt jeg ikke kan spise likevel da.. Men men, er bare snakk om noen få uker av livet mitt så ikke noe krise
 46. 1 point
  Dag

  Vil ikke bli større, bare bli definert...

  Hater når jeg blir for stor uten å prøve. Men ja, bare spis mindre så skal du se at fremgangen stopper fort opp.
 47. 1 point
  ThereseHag

  Fete rutiner på gymmet

  Ene stedet jeg trener så er det et godt voksent ektepar som trener "styrke" sammen. De er der samme kl slett på de samme dagene, HVER uke. Og de kjører samme programmet, med samme øvelser og lik belastning på vektene HVER gang. Så en stund ut i økta, så krangler de. Kjerringa maser på gubben, for hu mener han har feil teknikk. Gubben ser oppgitt på hu, gidder ikke høre mer, og går videre til neste øvelse. Hu følger etter. To minutter etterpå "jammen du gjør det jo feeeeeeil"... Har trent der i over to år nå, og rutinen dems slår aldri feil:P
 48. 1 point
 49. 1 point
  Powerpuff

  Penisstørrelse betyr noe?!

  Jeg stusset også på den studien - nå leste jeg bare kjapt, men det å skulle velge hvem som ser best ut er jo noe annet enn hva man helst vil ha sex med? Jeg kan jo fint synes en mann er kjempedigg, uten at det vil si at jeg har mer lyst på sex med ham enn med en mindre fysisk attraktiv mann. Lyst på sex styres hvertfall for min del ikke utelukkende av mannens utseende. Jeg vet ikke hvordan det er for dere andre, men jeg har ikke sex med en penis (eller med et pent ytre), jeg har sex med en mann. Er jeg glad i mannen blir jeg også glad i penisen hans - forutsatt at han også er det, og ikke gnåler om det i det uendelige. Ingenting er mer irriterende enn stadig syting om en kroppsdel du synes er helt fin (tipper dere mannfolk kjenner dere igjen i den når vi kvinner klager over ting:p). Det er langt viktigere for meg at han har vært på sexkurs og kan sine greier, enn antall cm som kan pirke meg i livmortappen.En penis er en penis. De ligner jo alle på en Darth Vader Pez dispenser uansett mer eller mindre. Ikke mye nytt under solen der. Tror denne diskusjonen uansett bare vil føre frem til en konklusjon, og det er at kvinner har ulike preferanser - og forhåpentligvis også at det også må være lov?
 50. 1 point
  Andy

  FAQ - Kosthold

  Dette er en FAQ som er laget for og med forumbrukerene, og inneholder bidrag fra en rekke andre brukere. Takk til alle brukere som har bidratt med å dele sin kunnskap for å hjelpe andre! Bidrag kan sendes inn på PM eller i tråden som det blir linket til i innlegg #2 i tråden her! Hva er en kalori? En kalori er en enhet for måling av energi. Kalorier forkortes til "cal", men siden dette er en såpass liten enhet, så bruker man heller betegnelse "kcal" (kilokalorier). I dagligtale brukes ofte ordet "kalorier" om kcal En annen enhet for energi er kilojoule (kJ), og 1 kcal = 4,1868 kJ. Kalorier finnes i mat og drikke og gir energi til kroppen. Kroppen trenger en viss mengde kcal for å holde systemet i gang (vedlikeholdsnivå). For lite kcal gjør at kroppen henter henergi fra fettcellene og du går ned i fettprosent/vekt over tid. For mye kcal gjør at kroppen lagrer energioverskuddet i fettcellene og legger på oss over tid. 1 gram protein inneholder 4 kcal 1 gram karbohydrater inneholder 4 kcal 1 gram fett inneholder 9 kcal Relevante sider: - Fitnessbloggens KCAL-kalkulator - regn ut hvor mye du trenger i løpet av en dag! - Telle kalorier? Glem det! - Matdagbok med oversikt over kalorier og makronæringsstoffer i maten du spiser (diett.no) - Norsk matvareguide - Amerikansk/inernasjonal matvareguide Hvor mye skal jeg spise? Finnes det noen eksempler/maler? Å ta utgangspunkt i hvor mange kalorier en forbruker per dag, for deretter å utforme en diett som gir kaloriunderskudd er for de fleste en fin plass å starte. Ved å forbruke flere kalorier enn du inntar vil du nødvendigvis gå ned i vekt. Fleskedynamikkens læresetninger Regn ut ditt kaloriforbruk Ferdige diettforslag for vektreduksjon Likevel så er det noen forbehold en bør ta, hvor en bør være klar over at en "diett" med tilhørende kaloritelling bør med fordel vike for en livsstilsendring (for de fleste). Kaloritelling - nøvdendig eller besettelse? Forbrenn fett uten å telle kalorier Kan man bygge muskler og gå ned i fettprosent samtidig? I en studie på menn med en BMI på 33 førte styrketrening over 10 uker til redusert midje-hofte ratio uten at BMI ble endret. Fettmassen ble redusert med 3,4kg, samtidig som at muskelmassen økte med 3,4kg. Det er fullt mulig å bygge muskler og forbrenne fett samtidig - men mest sannsynlig er det at dette inntreffer hos utrente og/eller overvektige. Referanser: Ikke dropp styrketreningen når du skal ned i vekt - Fitnessbloggen Hva slags kosttilskudd trenger jeg? I utgangspunktet bør du få i deg det du trenger via kostholdet, men hvis det ikke er tilstrekkelig kan kosttilskudd være behjelpelig med å nå de mengdene du trenger. De som kanskje er mest vanlig og nødvendig her er Omega 3, proteinpulver og kreatin Relevante artikler: De 8 beste kosttilskuddene - Fitnessbloggen Den store kosttilskudd-guiden - Fitnessbloggen Kosttilskudd - Hvilke tar du, og hvorfor? [paneldiskusjon] - Fitnessbloggen Blir man feit av sukkerfri brus? Det er gjort mye forskning på det kunstige søtningsstoffet Aspartam. De viser at det er helt trygt i moderate mengder. Det påvirker verken kroppsvekt, blodsukker, sultfølelse eller kroppsvekten. Relevante artikler: Slik påvirker aspartam og stevia matlysten din - Fitnessbloggen Påvirker aspartam blodsukkeret? - Fitnessbloggen Er aspartam farlig? - Fitnessbloggen Må jeg spise frokost? I observasjonsstudier ser man at de som ikke spiser frokost mest sannsynlig svipper innom bensinstasjonen for å kjøpe seg pølse eller boller. Dette betyr ikke at det er frokosten i seg selv som gjør det. Om du spiser frokost eller ikke har ingen betydning for blodsukkeret, appetitten eller forbrenningen din. Her bør man la individuelle hensyn veie tyngst. Referanser: - Trenger man egentlig frokost? - adressa.no - nyheter, sport, kultur og økonomi fra Trondheim og Trøndelag - Norges eldste avis Logic Does Not Apply Part 2: Breakfast Må jeg spise mange små måltider for å holde forbrenningen i gang? Nei, det som betyr noe er kalorimengden, ikke måltidsfrekvensen. Om du fordeler 2000 kalorier på tre måltider eller ni har liten betydning, kroppen klarer fint å fordøye maten i sitt eget tempo. Top Ten Fasting Myths Debunked (Major Update Nov 4th) | Intermittent fasting diet for fat loss, muscle gain and health Hva er oppkarbing? Oppkarbing (eller spisedag som det også kalles) er en "refeed" som består av mye karbohydrater, moderat med protein og lite fett på en energiredusert diett. På en langvarig diett er det normalt at forbrenningen reduseres mens appetitten øker. Dette skjer samtidig som at fettprosenten blir lavere, energiunderskuddet er stort og karbohydratinntaket er lite. For å reversere effekten på forbrenningen og appetitten er det normalt å ha jevnlige oppkarbinger. Referanser: Oppkarbing på dietten - ABC - Fitnessbloggen Spisedagen kan ødelegge dietten - Fitnessbloggen Overspising er ødeleggende for dietten - Fitnessbloggen Hvor mye protein trenger jeg? Proteinbehovet varierer ut fra hvem du er. Faktorer som alder, kjønn, vekt og målsetning bør inkluderes med i beregningen. Du bør også være klar over at det finnes visse kvalitetsforskjeller mellom proteintypene. Mens protein fra egg og melk regnes for å være blant det beste, er proteinet fra korn langt dårligere. Med utgangspunkt i siste forskning anbefaler vi deg å innta mellom 1,5 og 2 gram protein pr kg/kroppsvekt om du ønsker å gå opp i vekt, og mellom 2 og 2,5 gram ved vektnedgang. Referanser: Dette er siste nytt om forskning på protein - Fitnessbloggen Hvor mye karbohydrater trenger jeg? Mens noen fettsyrer og aminosyrer er livsnødvendige for oss, kan vi i utgangspunktet klare oss uten karbohydrater. Det betyr derimot ikke at det optimale er en karbohydratfri kost. Inntaket bør på generelt grunnlag stå i stil med aktivitetsmengden og fettprosenten. Høy aktivitetsmengde og lav fettprosent gjør at man kan dra nytte av et høyere inntak av karbohydrater. Det er også slik at man heller ikke trenger å være mer ekstrem enn nødvendig – det skjer ingenting magisk med kroppen ved å kutte ut eller legge til 50 gram karbohydrater. Referanser: Slik kombinerer du lavkarbo med trening - Fitnessbloggen Advarer mot lavkarbokosthold - Fitnessbloggen Slik spiser du etter lavkarbo-prinsipper - Fitnessbloggen Hvorfor er sunn mat dyrere enn den usunne? Selv om kvalitet koster, så er det ikke slik at det trenger å være dyrere å leve sunt. Dette undersøkte Fitnessbloggen så sent som i februar, hvor vi konkluderte med at det ikke trenger å være dyrere å leve sunt. Dette gjelder også om du prioriterer en proteinrik kost. Referanser: Beviset på at sunn mat ikke er dyrere enn usunn - Fitnessbloggen Pristest av 38 proteinkilder fra matbutikken - Fitnessbloggen Hvordan går jeg opp i vekt uten å legge på meg fett? Jo dårligere form du er i, jo lettere er det å bygge muskler uten å legge på seg fett. Det viktigste er at du trener tung styrketrening og spiser sunt. Du må også passe på at vektøkningen ikke kommer for fort: 0,25-0,5kg per uke er passelig. I boken Idrettsernæring (Garthe, 2011) anbefales det å ha et energioverskudd på 300-500 kcal/dag for å sikre optimale betingelser. Referanser: 8 tips til deg som vil opp i vekt uten å legge på deg fett - Fitnessbloggen Hvordan går jeg ned i vekt uten å miste muskler? Her gjelder det å ha et moderat underskudd av kcal, slik at du går ned rundt 0,5kg per uke. Flere undersøkelser viser at dette bidrar til å bevare muskelmasse, og i noen tilfeller også øke den ved vektnedgang (som hos personer som tidligere var overvektige/inaktive). For øvrig anbefaler vi å trene tung styrketrening, samtidig som du inntar tilstrekkelig med protein (2-2,5 gram/kg kroppsvekt) og får i deg 3-4 spiseskjeer med omega-3 fra maritime kilder. Referanser: Reduser fettprosenten, ikke kroppsvekten - Fitnessbloggen Ikke dropp styrketreningen når du skal ned i vekt - Fitnessbloggen De 5 beste tipsene for å gå ned i vekt og fettprosent - Fitnessbloggen Hvordan unngår jeg krampe på trening? Krampe i muskulaturen under trening med høy intensitet er absolutt ikke uvanlig – og er noe mange vil erfare, spesielt under utholdenhetsbasert trening. Kramper kan også oppstå fordi treningen har vært spesielt stor, eller ved uvant belastning. Den vanligste årsaken til muskelkramper er forstyrrelser i væske- og elektrolyttbalansen. Derfor vil det rådet som fungerer best være å innta ekstra salt for å øke natriumkonsentrasjonen i muskulaturen. I noen tilfeller kan også mangel på magnesium føre til muskelkramper – selv om det er noe uvanlig at vi mangler magnesium. Referanser: Hvorfor får jeg krampe når jeg trener? - Fitnessbloggen Idrettsernæring, 2011. Ina Gaarthe, Christine Helle Hvorfor er ikke sukker bra? Sukker inneholder ingenting vi trenger. Det kommer i en form som er fri for næringsstoffer. Merk deg at det er en forskjell på naturlig sukker og tilsatt sukker. Naturlig sukker (som du eksempelvis finner i frukt) kommer sammen med et hav av vitaminer, mineraler og antioksidanter. Raffinert, eller såkalt «vanlig» sukker gir deg ingenting annet enn høyt blodsukker og insulinnivå, og øker risikoen for hjerte-karsykdom, metabolsk syndrom og fedme – fordi det metter lite og gjør det enklere å spise mer. Ønsker du å spise mindre næringsfattig mat med høyt innhold av sukker? Da anbefaler vi deg å lese denne artikkelen: Les mer her: Mat og matglede - praktiske tips for å lage god og sunn mat - Fitnessbloggen Hvordan påvirker alkohol kroppen (diett, trening) ? Alkohol inneholder 7kcal per gram, og kan i teorien gjøre at vi legger på oss vekt. I praksis ser vi at de med et moderat konsum av alkohol, veier mindre enn de som ikke drikker noe. Store mengder alkohol vil derimot kunne redusere prestasjonsevnen og er samtidig assosiert med et mer usunt kosthold. Å nyte et par glass vin, eller en halvliter øl er ikke noe problem på diett, men da må du huske på at dette også inneholder kalorier, og må regnes med i kaloribudsjettet slik at du eventuelt må kutte litt ned på noe annet du hadde planlagt å spise. Ønsker du å lese mer om hvordan alkohol påvirker deg, vil vi anbefale følgende artikler: Unngå at alkoholen ødelegger forbrenningen - Fitnessbloggen Myten om at alkohol gir deg ølmage - Fitnessbloggen Kjøreregler for byturen - Fitnessbloggen Hva bør jeg spise etter trening? Etter trening bør du innta både protein og karbohydrat. Enkelte studier tyder også på at fett kan være med og øke den intramuskulære proteinsyntesen (nydannelse av protein) i muskulaturen. En porsjon protein (20-30g) har visst seg å maksimere proteinsyntesen. En mengde utover dette vil trolig bare ha en ”time-releasing” effekt. Protein vil i så måte være med og bidra til en remodelering av muskulaturen og restitusjon. Når du trener, bruker du karbohydrater fra den muskulaturen du bruker. Når mengden karbohydrat i muskulaturen blir mindre, reduseres prestasjonsevnen. For å restituere kroppen og være klar til neste treningsøkt, er det viktig at du spiser karbohydrater etter trening. Dette gjelder også om fettforbrenning er målet. Hvor mye du bør innta, avhenger av mange faktorer. 30-40 gram vil være nok om du trener styrke. Trener du utholdenhet må du fort opp i to til tre ganger mengden. Les mer her: Slik kombinerer du lavkarbo med trening - Fitnessbloggen Drikk sjokolademelk etter treningen - Fitnessbloggen Hva bør jeg spise før trening? Protein og litt karbohydrater kan være greit å få i seg før trening. - Et måltid et par timer før trening - Eller 5-8g BCAA /10g whey sammen med litt frukt like før trening hvis det er lenge siden forrige måltid (3-4t). Hva du bør spise, avhenger av hvor lenge det er til treningen. Jo nærmere du kommer treningstidspunktet, jo mer lettfordøyd bør maten være. Et måltid kan være havregryn med melk og kanel, frukt og skyr, skinkeomelett med grovt brød, osv. Hva du skal spise avhenger også av hva du skal trene. Mye fett passer dårlig rett foran ei treningsøkt, spesielt om det er utholdenhet. Noen velger også å trene uten å spise før trening. Det omtales ofte for periodisk faste, forkortet PF (IF på engelsk). Les mer om PF her: Styrketrening på tom mage – går det an? - Fitnessbloggen Les mer om proteiner i forbindelse med trening og proteinbehov generelt: Dette er siste nytt om forskning på protein - Fitnessbloggen Hva er kaloribehovet mitt? Det finnes to vitenskaplig akseperte utregninger for å finne ut energibehovet. Les mer her: http://fitnessbloggen.no/regne-ut-energiforbruk/ Utover det, gjelder det noen generelle retningslinjer. Skal du ned i vekt, kan du starte på 26-29kcal/kg, og gå gradvis nedover. Ønsker du å vedlikeholde vekten bør du ligge på 28-33 kcal/kg Ønsker du å gå opp i vekt uten å legge på deg mye fett kan du ligge på 35-40kcal/kg Er du hardgainer og sliter med å gå opp i vekt? 40-50kcal/kg+ Hvilke vitaminer bør jeg få i meg? Et kosthold bestående av kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, frukt, bær og litt hele korn vil dekke behovet ditt for både vitaminer og mineraler. Vil du lese mer om vitaminer og mineraler? Les mer her: Vitaminer og mineraler, behov og kilder - en liten veiviser! - Fitnessbloggen Bør jeg holde meg unna fett? Det finnes ingen gode holdepunkter for hvorfor du bør styre unna fett. Det er faktisk slik at flere rapporter viser at får du i deg mindre enn tjue energiprosent fett, så reduseres prestasjonsevnen. Det beste er nok å få i seg en balansert andel, både av fett, protein og karbohydrat. Den innbyrdes fordelingen avhenger både av målsetning og treningsform. Les mer her: Fører mettet fett til hjertesykdom? - Fitnessbloggen Hvordan kombinerer man vegetarkosthold og trening? Et vegetarkosthold stiller større krav til deg – både i forhold til å få i seg nok mikronæringsstoffer, men også de viktigste aminosyrene. BCAA og spesielt leucine er trolig den viktigste aminosyren for muskelvekst. Et typisk vegetarkosthold gir lite leucine. Du må derfor være mer påpasselig med hva du spiser, sammenlignet om du ikke ga deg selv slike restriksjoner. Ønsker du å lese mer om problematikken rundt protein og vegetarkosthold anbefaler vi artikkelen under. Les mer her: Vegetarkosthold hemmer muskelvekst - Fitnessbloggen Hva er fordelene med å spise mer protein? Protein er et viktig næringsemne. Det bidrar til økt forbrenning, økt metthetsfølelse og gir kroppen gode betingelser for å bygge muskler ved energioverskudd, eller bare bevare dem ved energiunderskudd. Det er dermed ikke sagt at du bør spise så mye du klarer. 1,5g-2g/kg kroppsvekt for deg som vil opp i vekt og 2-2,5g/kg kroppsvekt for deg som vil ned i vekt, er en fornuftig regel. Vi har skrevet flere gode artikler hvor vi drøfter behovet og betydningen av protein. Les mer her: Dette er siste nytt om forskning på protein - Fitnessbloggen En diett med mye protein gjør at du spiser 30 % mindre - Fitnessbloggen Vi avslører de vanligste mytene om protein - Fitnessbloggen Hva er ketose? (fordeler, ulemper) Under oksidasjon av fettsyrer i leveren dannes det noe ketonlegemer. Blir denne produksjonen større enn det kroppen klarer å ta opp, vil du kunne kunne spore dette i urinen ved hjelp av såkalte ketostix. Du er da i såkalt ”ketose”. Et kosthold rikt på fett og lite karbohydrater fremmer dannelsen av ketonlegemer i leveren. Tilstanden er ufarlig for friske mennesker, men det er få ting som tyder på at det er noen fordel å være i ketose (metabolsk), sammenlignet med å spise et normalt og balansert kosthold. Slik vi ser det er den primære ulempen at et slikt kosthold krever en ekstrem omlegging av kostholdet. Hvordan er lavkarbo i kombinasjon med trening? Lavkarbo innebærer å redusere inntaket av karbohydrater betydelig. Av mange er lavkarbo-kostholdet sett på som godt kun for overvektige og inaktive – men dette stemmer ikke. Det er fint mulig å kombinere en lavkarbolivsstil med trening, men det krever at du har en viss forståelse av hva lavkarbo er. Inntaket av karbohydrater bør alltid stå i stil med aktivitetsmengden og typen. Les mer her: Slik kombinerer du lavkarbo med trening - Fitnessbloggen Hva er PSMF? PSMF står for Proteinsparende modifisert faste. Og er en ekstremdiett for hurtig vektnedgang. I korte trekk går dietten ut på at du prioriterer to ting: Protein – Fordi det er livsnødvendig og fordi det metter, øker fettforbrenningen og bevarer muskelmasse på energiunderskudd Mat som holder deg i live (essensielle næringsstoffer) NB! Dette er en EKSTREM-diett og vi ber dere vise forsiktighet med bruk av denne, da den går veldig lavt på kalorier. Den bør ikke benyttes over lengre tidsrom, med mindre man er overvektig. Dette er IKKE egnet for personer som har eller har hatt spiseforstyrrelser etc, men for ønsker et raskt resultat. Det kan være aktuelt før en photoshoot, før du skal gifte deg, om du må ned en vektklasse innen sporter eller kanskje før du skal på jentetur til syden. Les mer her: PSMF - Den sunneste ekstremdietten - Fitnessbloggen Hvordan motvirke søtsug? Søtsug er ofte et resultat av maten du spiser. Et balansert kosthold med mindre sukker og lettfordøyelige karbohydrater vil redusere sukkersuget. Suget etter sukker vil vanligvis øke i takt med et eventuelt energiunderskudd. Jo større underskudd – jo større vil lysten på sukker være. Det samme gjelder om du er vant til sukkerinnholdig mat. Les mer her: Kvitt deg med søtsuget én gang for alle - Fitnessbloggen Lavkarbodiett mest effektivt for å dempe søtsuget - Fitnessbloggen Hvordan skal jeg ta kreatin? Du kan ta kreatin på ganske mange måter og oppnå omtrent samme resultat. Det enkleste er å innta det to ganger om dagen. På treningsdager kan du ta det før og etter trening. På dager du ikke trener kan du finne deg valgfrie måltid. Skyll det ned med vann, eller ha det i proteinshaken. Les mer her: Hvilket kreatin er det beste? - Fitnessbloggen Dette er de 4 viktigste kosttilskuddene - Fitnessbloggen 15. Kan man få for mye vitaminer? For mye vitraminer kan være uheldig av flere årsaker. Ikke bare er høye doser giftig, men høye inntak av enkeltvitaminer kan påvirke både opptak, transport og funksjon av andre vitaminer. Noen ganger til det positive, mens andre ganger til det negative. Hva som er for mye, avhenger av hvilket vitamin det er snakk om. Generelt er det slik at det er større risiko forbundet med de fettløselige vitaminene som lagres i fettvevet (ADEK). Les mer her: Vitaminer og mineraler, behov og kilder - en liten veiviser! - Fitnessbloggen Kan en drikke for mye vann? Vi mister omtrent tre liter vann per døgn. Dette er det viktig at vi erstatter gjennom mat og drikke. Hvor mye vi skal drikke (slik at det ikke blir for lite eller for mye), avhenger av hva gi gjør og hvor vi gjør det. Kroppen ønsker i utgangspunktet at det skal være så små variasjoner i veskebalansen som mulig. Dette setter kroppen (nyrene) opp med hvor høy konsentrasjon av elektrolytter som finnes i væsken. Du vil også holde mer vann hvis du drikker for mye, ettersom du vanner ut viktige elektrolytter (bl.a. salt). Dette kan føre til svimmelhet og at du føler seg slapp. Inntar du omtrent 1 ml liter vann pr kcal du inntar (dvs 2 liter pr 2000kcal) inntar du tilstrekkelig. Behovet vil øke med intensiv og langvarig trening, spesielt i varmen. Drikker du derimot for mye vann kan det føre til at mengden salt i blodet blir for lav (hyponatremi). Les mer: Vann bygger muskler - Fitnessbloggen Hva bør man spise for å unngå å bli syk/for å bli frisk? Et balansert kosthold med et tilstrekkelig innhold av både mikro- (vitaminer, mineraler, antioksidanter) og makronæringsstoffer (protein, karbohydrat, fett) vil styrke immunforsvaret ditt. I praksis betyr dette at du bør spise kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, egg, og eventuelt litt meieriprodukter og helkorn, fortrinnsvis havre. Les mer: Slik unngår du å bli syk i vinter - Fitnessbloggen Hvordan bør veien videre etter en diett være? En diett bør alltid være en del av en livsstilsendring. Derfor bør du også kunne se for deg at de endringene du gjør underveis, er endringer du kan leve med resten av livet. Det betyr ikke at du skal være avmagret og sulten, men det er ikke noe poeng i å trene 10 timer i uka, om du etter diettslutt ikke orker å trene. Ett av de viktigste tiltakene for å forebygge overvekt, er å være aktiv. Du bør samtidig prioritere å spise sunt, så kan du heller spe på med litt mer kjøtt, fisk og grønnsaker til måltidene. 6 tips til deg som ønsker å legge om livsstilen - Fitnessbloggen Diett eller livsstilsendring? - Fitnessbloggen Hva er laktose, og er det usunt? Laktose er et naturlig sukker du finner i melk (kalles også melkesukker). I motsetning til tilsatt sukker som ikke gir deg mikronæringsstoffer, så vil du med melkesukker (gjennom å innta meieriprodukter) også få i deg protein, fett, vitaminer og mineraler. Så fremt du ikke er laktoseintolerant (her finnes det ulike grader), kan du fint innta noe melkesukker gjennom et moderat inntak av meieriprodukter. Kan man få for mye protein? For friske mennesker, er det ingen grunn til å være redd for at protein er farlig. Det er dermed ikke slik at du bør innta ubegrenset protein. Det er gjort flere studier som viser at et inntak opp mot 2,8g/kg er greit. Den optimale mengden for å bygge muskler ligger trolig en del lavere. Inntaket bør gjenspeile målsetningen din. For folk flest er et inntak på rundt 2 gram / kg kroppsvekt, mer enn nok. Dette er siste nytt om forskning på protein - Fitnessbloggen Protein gjør deg feit - Fitnessbloggen Protein, direkte skadelig? - Fitnessbloggen Hva er fiber, hva er det godt for og hvilke kilder finnes? Kostfiber er en type karbohydrat som ikke absorberes av tynntarmen (som andre karbohydrater), og som bare delvis blir fordøyd av tarmbakterier i tykktarmen. Det er delte meninger om behovet for fiber, men i utgangspunktet har det en fordøyelsesregulerende effekt som blant annet bidrar til å forhindre forstoppelse. Kostfiber finner du blant annet i korn, villris, frukt, grønnsaker, erter, bønner osv. Hva er palmeolje, og er det farlig? Palmeolje er en vegetabilsk olje og kommer fra oljepalmetreet. Palmeolje består av over 50 % mettet fett og kun 10 % flerumettet fett. Det er gjort en del forskning på palmeolje – og det som kjennetegner de som er negative, er at de er farget av et syn om at mettet fett er farlig, og øker risikoen for hjerte- karsykdom. Palmeolje er i seg selv ikke usunt i moderate mengder. Om du først spiser kjeks, så hjelper det ikke å bytte ut palmeolje med solsikkeolje – kjeks er ikke sunt uansett. Hva er transfett, og er det farlig? Transfettsyrer finnes naturlig i små mengder i blant annet kjøtt og meieriprodukter – men når vi prater om transfett er det gjerne med sikte til en herding av planteoljer. Dette fettet dannes når flytende oljer utsettes for høy temperatur og trykk. Industrielt brukes dette for å lage ”billig fett”, samtidig som det øker holdbarheten til bakervarene. Inntak av transfettsyrer er assosiert med økt forekomst av hjerte-karsykdom og metabolsk syndrom. Holder du deg unna fastfood, en del varer i frysedisken, kjeks og ferdigkaker, potetchips etc – så holder dette. Hva er myse (whey) og kasein, hva er forskjellen? I melk har du to typer protein: myse og kasein. Myse tas relativt hurtig opp i kroppen, mens kasein tas opp mer langsomt (7 timer+). Myse har den største effekten på proteinsyntesen (anabol effekt), mens kasein bidrar til å redusere nedbrytningen av protein. På den måten virker proteinene synergisk (1+1=3). I et balansert kosthold bør du etterstrebe å få i deg et spekter av ulike proteinkilder. Dette bidrar til at du får i deg et tilstrekkelig inntak av ikke-essensielle og essensielle aminosyrer. Hva er BCAA? BCAA er hurtig opptagelige aminosyrer som består av de forgrenede aminosyrene leucin, isoleucin og valin. Dette er essensielle aminosyrer som kroppen ikke kan lage selv – vi må derfor få de i form av mat. Disse aminosyrene har i studier visst seg å være spesielt viktige for den intramuskulære proteinsyntesen. Melk, proteinpulver, egg, fisk, stofe, kylling etc. er matvarer som inneholder mye leucin. Myse(whey)-protein har også et høyt innhold av BCAA. Les mer her: Den store kosttilskudd-guiden - Fitnessbloggen Hvordan kan jeg øke kaloriinntaket? Ønsker du å spise mer energi og gå opp i vekt, er det viktig å være strukturert. Finn ut hvor mange måltid det vil passe deg å spise. Bestem deg så for hva du skal spise. Om du er av typen som blir fort mett, kan det være en fordel å spise mat som metter mindre. Karbohydrater, spesielt når de kommer i flytende form metter veldig lite. Det er derfor naturlig å spise mer karbohydrater og mindre fett og protein når du skal spise mer. Les mer her: 8 tips til deg som vil opp i vekt uten å legge på deg fett - Fitnessbloggen Hvordan gjør jeg maten sunnere? Å lage maten fra bunnen av er i veldig mange tilfeller et riktig steg på veien, da ferdigmat som regel inneholder mye salt, sukker og tilsetningsstoffer. I tillegg er det ofte brukt mye "alternative" fyllemidler for å redusere kostnadene. Les mer her: Mat og matglede – praktiske tips for å lage god og sunn mat Hva er MUK-kjøtt? MUK-kjøtt står for mekanisk utbeinet kjøtt, og er et produkt som er mye brukt i bearbeidede produkter som kjøttboller, snitzler, etc. Les mer her: MUK – hva det er og hva det ikke er (You-Tube) Takk til alle som har bidratt med spørsmål og svar! Sist oppdatert: 04.09.2012
×
×
 • Create New...