SamGold

Medlemmer
 • Innholdsteller

  1 589
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  2

SamGold last won the day on Juni 12 2016

SamGold had the most liked content!

Om SamGold

 • Rang
  Fitnessblogger

Nylige profilbesøk

1 710 profilvisninger
 1. Hei! Jeg har en plan om å begynne å konsumere en daglig smoothie for å leve litt sunnere og forhåpentligvis også maksimere helsen min (bedre immunforsvar, hormoner, hjernefunksjon, etc.). Noen erfaringer med dette? En smoothie laget av grønnsaker og frukt er neppe kontroversielt, men jeg vurderer å krydre den med diverse supermat i tillegg. Spirulina, acai, chiafrø, kokosnøttolje, rå kakao, etc. I tillegg vurderer jeg probiotika. Her er det mye forskning som antyder at det kan være bra og Olympiatoppen anbefaler det (i form av Biola), men er fortsatt noe usikkert, tror jeg. Noen erfaringer eller øvrige tips? Skal jeg spare pengene mine eller kan dette ha noen hensikt? PS: Spiser forholdsvis sunt uansett, men det kan noen dager være vanskelig å få i meg det jeg burde. En daglig smoothie kunne vært en garantist for at jeg i det minste fikk i meg et minimum. Passer også fint for meg som egentlig ikke liker å spise frokost. PPS: Leser en bok om dagen hvor mange skriver at de ikke bruker vitamintilskudd, MEN en gjenganger er at mange av de som er intervjuet mener magnesium er viktig å supplere.
 2. Med andre ord PSMF...?
 3. Hei! Jeg skal forsøke å hjelpe en kamerat ned i vekt og er interessert i gode strategier for dette. Jeg vet at lignende resultater har blitt oppnådd av medlemmer her inne, så bør kanskje søke litt rundt her. Kameraten min har vært opp og ned i vekt i årevis. På sitt beste var han rundt 87 kg, som er en akseptabel kroppsvekt med hans ramme og høyde (like over 180). Nå er han imidlertid 130 kg (!). Hvorfor? Først og fremst på grunn av dårlig kosthold og totalt fravær av trening. I hovedsak på grunn av ekstremt mye jobbing. Jeg har dog forklart han at hovedgrunnen til vektoppgang er kosthold. Med andre ord, får du ikke trent, så spis i det minste normalt. Uansett, han er nå veldig motivert og jeg ønsker å hjelpe. Målet er gjerne å komme raskt ned 10-15 kg og så ta de resterende i et roligere tempo. Mitt forslag er egentlig å kjøre på med PSMF eller lignende så lenge han klarer nå i starten. Etter dette, så kan han kanskje gå over til noe mer balansert, men muligens fortsatt kjøre på med PSMF dager. Trening 3-4 dager i uken + eventuelt kardio. Noen forslag?
 4. Hyggelig å bli nevnt! Har selv begrenset med tid om dagen, men trener fortsatt aktivt og bidrar gjerne når jeg kan.
 5. Diskusjonen har for min del aldri omhandlet nybegynnere eller coaching av Kim Tony. Selvsagt bør ting gjøres så enkelt som mulig for en nybegynner. Jeg har aldri hevdet noe annet. I hovedsak går vår uenighet ut på at du mener det eneste som betyr noe er totalt kaloriantall/makroer over en uke, mens jeg mener at timing og spisemønster sannsynligvis er av betydning, basert på egen erfaring og forskning på området. Men jeg kommer ikke med noen absolutter eller påstander, det er det du som skråsikkert gjør. Min diett og treningsopplegg ser i hovedsak slik ut: Tre dager per uke med vekter og høykalori/vedlikehold - ett lite måltid før trening og to store måltid etter trening Fire dager per uke med PSMF/lavkalori Med andre ord spiser jeg mye når kroppen trenger det og mindre på inaktive dager. Denne dietten har gitt meg god vektnedgang samtidig som jeg har beholdt og til og med økt styrke, noe jeg aldri har fått til på tidligere dietter med et jevnere underskudd fordelt over uken. Om jeg tolker deg riktig, så mener du at jeg hadde fått identiske resultater med å spise slik: Tre dager per uke med vekter og PSMF/lavkalori Fire dager per uke med høykalori/én PSMF Dette betviler jeg sterkt, men hvem vet.
 6. Kilde? Det virker som om du er villig til å bruke vitenskapen når den passer dine meninger, men ignorerer den når vitenskapen ikke gjør det og da peker på motstridende forskning. Samtidig er du takknemlig for at vitenskapen har frigjort deg fra 'broscience' og at du ikke lenger trenger spise døgnet rundt eller være redd for å legge på deg om du spiser etter kl 19. Oppsummert: 1. Mange metoder fungerer. Enig. 2. Den metoden som passer deg og som du greier å følge i lengden er sannsynligvis den beste for deg, i hvert fall om du sprekker på mer kompliserte/restriktive metoder. Enig. Der vi ser ut til å være uenige er betydningen av timing. Her bruker du personlige erfaringer som argument og jeg kan på samme måte bruke mine egne personlige erfaringer hvor jeg mener timing og inntak på treningsdager versus "fridager" er av betydning. Begge deler er omtrent like mye verdt i forskningssammenheng. Du ser ut til å ville redusere all fremgang og forskning på området til: "Løft tungt og spis nok." Jeg mener at det riktignok er essensen, men at det finnes ting som opplagt fungerer bedre enn andre. Både i lys av egen erfaring og forskning på området.
 7. Ser forøvrig at du trekker inn kosttilskudd, @NoBro. Har det overhodet vært et tema her? Ikke for min del i hvert fall. Jeg er selvsagt også enig i at kalorier/makroer er viktigere enn timing og har aldri vært i nærheten av å påstå noe annet? Men jeg mener timing kan utgjøre en forskjell, noe du ser ut til å være uenig i.
 8. Sakser Børge Fagerli fra Facebook: "Å skippe frokost og spise sen kveldsmat (spisevindu kl12-23:00) førte til vektøkning, sammenlignet med å spise frokost kl 7 og siste måltid kl 19 - ikke så ulikt det jeg selv anbefaler og har kommet frem til under utviklingen av The Energy Blueprint samt boka om Biorytmer. Denne studien er den første som sammenligner et tidlig vs. sent spisemønster på normalvektige personer under like forhold (søvnmønster, kalorier/makronæring), og viste lavere forbrenning av fett samt negative endringer i blodverdier av fastende blodsukker, kolesterol, triglyserider og insulin." Refererer til dette studiet: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170602143816.htm
 9. Det er mye interessant forskning på området. Dette har blant annet frigjort oss fra tanken om at vi måtte spise hver 2. time for å unngå muskeltap, noe som var opplest og vedtatt som en sannhet i bransjen for få år tilbake. Om noen år vet vi nok enda mer. På Fitnessbloggen ser det dog ut til at "ekspertene" nå har slått fast at det spiller ikke så stor rolle hva man spiser, hvordan eller når. Løft tungt. Spis mer eller mindre enn du trenger. Ferdig.
 10. Selvsagt finnes det overlegne måter å spise på. Spørsmålet er hva man sammenligner med.
 11. Det forteller at flere ulike opplegg fungerer som med stort sett alt annet i verden. Det betyr ikke at noen opplegg ikke fungerer bedre enn andre. Jeg trekker ikke noen konklusjoner av egne erfaringer alene, men, etter å ha forsøkt ulike opplegg er jeg selv av den oppfatning at noen ting fungerer bedre enn andre. Det ser jeg særlig på det siste diettopplegget jeg har fulgt hvor ukentlig kaloriinntak er det samme som på et annet jeg fulgte, men hvor jeg på dette har holdt på omtrent alt av muskelmasse og styrke, i motsetning til det første hvor jeg tapte styrke i benkpress alt etter én uke. For min del er det logisk at om jeg trykker i meg en pizza etter en treningsøkt, så vil kroppen bedre nyttiggjøre seg av den enn om jeg spiser den på en dag hvor jeg ligger på sofaen hele dagen.
 12. Det er jo du som setter ting på spissen når du gjentatte ganger sier at det ikke spiller noen rolle hva man spiser så lenge makroene er de samme og stadig må fremheve den tørre og kjedelige maten alle andre spiser. Jeg foretrekker hjemmelaget pizza fremfor tørr kyllingfilet, brun ris og brokkoli - Hvorfor skal jeg da spise sistnevnte ? Jeg foretrekker å spise fire måltid i døgnet med såpass med kalorier at jeg får i meg mine 3200-3300 som jeg skal på diett pr. døgn - Fortell meg hva som er galt med det ? Har du forskning som sier at dette er en på trynet måte å spise på ? Basert på egen form og styrke så er det ingenting som er galt med det (Ref. alle gangene samt nå hvor du insinuerer at jeg ikke har peiling på trening og kosthold) Jeg kan ikke se at hverken jeg eller andre har kritisert ditt opplegg eller sagt at det er på trynet. Det jeg dog har sagt er at jeg er av den oppfatning at matvalg, timing og makroer er av betydning. Hvor stor den betydningen er kan bli en annen diskusjon.
 13. Tar gjerne i mot konkrete tips.
 14. Exactly. Ellers lurer jeg på hvilke sauser som utgjør 100 kalorier over en hel uke? Må være Walden produkter eller lignende? Forøvrig bruker jeg selv en del 'saus' på diett, men jeg er obs på hva det inneholder. Bruker ofte pesto eller kokosmelk etter trening og det gir jo raskt mye kalorier, men for min del er det innenfor rammene jeg har satt. Så tar gjerne i mot tips om en saus som gir kun 100 kalorier per uke. Det de sier er at om du skal ha 50 gram karbohydrater til et måltid, så spiller det ingen rolle om du får i deg 50 gram karbohydrater fra loff eller ris. Eller om du skal ha 50 g protein, så spiller det ingen rolle om du tar en shake whey eller en biff. Uten å gå i detaljer er det for min del opplagt at måltidet med biff og ris holder deg mett og gir en jevnere nedbryting av næringsstoffer enn om du spiser drikker whey og loff. Ved sistnevnte er du sulten og tom igjen etter en time. Så vidt jeg vet er det også mye forskning som understøtter at timing av mat også er av betydning. Det er jo et av argumentene bak periodisk faste.
 15. Min såkalt rene mat er hverken tørr eller kjedelig. En jente på Fitnessbloggen kjørte "If it fits your macros" på diett med både vafler og sjokoladepålegg, MEN, hun veide alt omhyggelig, inkludert melken i kaffen. Bruker selv saus på diett, men ikke ukritisk. Blir fort kalorier om man pøser på med sauser man ikke vet hva inneholder. Alle disse småtingene summerer seg opp i løpet av en dag og en uke. Ellers synes jeg det er mange bastante meninger fra "eksperter" i denne tråden. Til orientering er det flere eksperter som fortsatt mener at: 1. Matvalg og timing av mat er av betydning og at det ikke handler kun om totalt kaloriinntak. For å sette det litt på spissen blir det vel raskt muskelsvinn om man spiser kun karbohydrater og null protein? Er jo en grunn til at en PSMF diett består av kun protein og ikke kun karbohydrater. 2. Økt effekt av morgenkardio. Effekten er kanskje ikke så magisk som mange hevdet, men sist jeg sjekket er det flere som fortsatt mener at det kan gi bedre effekt enn kardio senere på dagen. For eksempel Martin Berhkhan. Men det er vel mulig at effekten er såpass liten at det ikke gir noen STOR fordel.