Gå til innhold

HenrikWL

Medlemmer
 • Innholdsteller

  1 842
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  58

Alt skrevet av HenrikWL

 1. Tråden for dumme spørsmål!

  Vi har ingen egen intro-tråd, men mange kombinerer loggbok og intro.
 2. Fullkroppsprogram(?) + trene til opptak i Forsvaret

  Det kommer litt an på hva det er som gjør at jeg stagnerer. Hvis f.eks. benk stagnerer fordi jeg ikke får den opp av brystkassen kan det tenkes at jeg har svake skuldre – så da hiver jeg inn litt støtteøvelser for skuldre. Får jeg stanga opp, men det stopper i kneika er det svake triceps som er problemet og da hiver jeg inn litt støtteøvelser for triceps. Alternativt (og dette er sånt som kommer av erfaring og det å kjenne sin egen kropp) gjør jeg om på intensitet/volum balansen. Enten lavere intensitet og mer volum, eller motsatt avhengig av hvilken fase jeg var i. Og hvis ingenting av dette fungerer så tar jeg en periode med restitusjonstrening med helt lette vekter.
 3. Fullkroppsprogram(?) + trene til opptak i Forsvaret

  Vel, med øvelsene knebøy, benkpress, markløft, militærpress, pendlay rows, dips og chins som SS består av, tviler jeg på at det finnes en eneste muskel du ikke får trent. Jeg har hørt mange som mener at SS kan føre til t-rex mode (sterke bein og svak overkropp), men det tipper jeg er veldig individuelt. Benkpress er en veldig teknisk øvelse og ineffektiv teknikk kan fort sette en brems på gains. Uansett: hvis du har trent av og på tidligere så har du nok spist litt av noob gainsa så da er ikke casen for et ferdig snekret nybegynnerprogram like sterk. Jeg ser ingen åpenbare hull eller mangler i programmet, da du jo har både bøy, benk og mark med der. Alt det andre er bare støtteøvelser. Jeg ville dog byttet om på bøy og markløft, altså bøy alle dagene men markløft bare en av dem. Litt smak og behag dette, men jeg er veldig sensitiv for høyt volum i markløft. For øvrig er det en myte at "kroppen blir godt vant" med øvelser. Grunnen til at folk opplever det er at de slutter å legge på mer vekter eller løfte flere reps.
 4. Fullkroppsprogram(?) + trene til opptak i Forsvaret

  For generell styrketrening ville jeg anbefalt et fullkroppsprogram som allerede finnes. Starting Strength, Stronglifts, GSLP, etc… Disse programmene dreier seg om De Tre Store™: knebøy, benkpress og markløft. Når du slutter å få fremgang med et av disse programmene (6-12 måneder, røft anslag) bør du gå over på et mer periodisert program, alternativt lage ditt eget basert på kunnskapen du selvsagt har brukt tid på å tilegne deg underveis (jeg anbefaler Greg Nuckols for nøktern, vitenskapsbasert informasjon). Etter hvert som Forsvarets opptak nærmer seg ville jeg så dreid treningen mer og mer inn mot de øvelsene som inngår i opptaksprøven. Den typen program du har postet her ville jeg egentlig kun anbefalt i to tilfeller: Du synes trening i seg selv er en morsom aktivitet, og anser selve treningsøkten som et selvstendig mål. Da kan du fokusere på øvelser som er morsomme/utfordrende/krevende og gjøre selve treningsøkta så givende som mulig, på bekostning av effektivitet. Du ønsker å drive målrettet med kroppsbygging. I så fall ville jeg fortsatt anbefalt å starte på et generelt fullkropps styrkeprogram for å få opp grunnstyrken så mye som mulig før man begynner med spesifikke byggeøvelser. Crossfit… Vel… Jeg har egentlig bare én ting å si om Crossfit: ikke la deg rive med, fokusér på å gjøre ting riktig, med god teknikk og lave nok vekter for å unngå skader.
 5. Plan for 3 mnd diett

  Som de andre her synes jeg kanskje det var litt høyt på protein og litt lavt på fett. Ellers synes jeg at det å spise 200 kyllingbryst til lunsj kan bli noget i overkant hvis man skal ned i vekt. Når det gjelder måltidsoppdeling og makrofordeling så er jeg tilhenger av gjør-det-som-passer-best metoden. "Det e jabnå så dræge", som vi sier på Jæren – det er det som foregår i det lange løp som er gjeldende. Så lenge du over en uke eller to får i deg det du skal av makroer og kalorier spiller det mindre rolle hvordan den enkelte dag ser ut. Klart, det enkleste rent praktisk sett er jo å lage seg et opplegg som er likt hver dag, men hvis du er som meg må det variasjon til. Jeg har brukt LifeSum for logging av mat tidligere, og jeg skal være ærlig: det er en pain in the ass, og jeg tror ikke MyFitnessPal er så mye bedre – problemet er ikke appen, men selve loggingen. For folk som har et fast oppsett er det nok lettere (de lager seg bare ferdige lunsjer og middager og fører med et tastetrykk), men for meg som aldri spiser det samme to dager på rad blir det fort en 4-5 minutter med føring hvert måltid og det blir i hvert fall jeg fort lei av. Og hvis jeg skal veie alt i hvert eneste måltid tar det fuckings evigheter så det gidder jeg ikke, og å bare eyeballe alt – vel, la oss bare si at fallgruvene er store og mange.
 6. Vektnedgang eller styrke

  Ja, med et godt utstyrt medisinskap er det meste mulig.
 7. Treningsprogram

  Ja, det kan jeg jo si meg enig i.
 8. Vektnedgang eller styrke

  Som nybegynner vil du antakelig kunne klare det som kalles en "recomposition", altså en samtidig nedgang i fettprosent og økning i muskelmasse, ved å ligge på vedlikehold kalorimessig. Mange kroppsbyggere hevder å klare å få til dette selv etter mange års treningserfaring, men det er en sånn type ting som blir vanskeligere og vanskeligere jo bedre trent man er.
 9. Treningsprogram

  PT-er henvender seg normalt sett til Ola og Kari Normann som ikke nødvendigvis kjenner til forskjellen på volum, frekvens og intensitet og heller kjører på til utmattelse på hver øvelse, hver gang. For dem er det muligens greit å få beskjeden om ikke å trene samme muskel hver dag. Det sagt finnes det selvsagt PT-er som knapt er bedre enn Ola og Kari Normann og dermed har lite peiling på hva de prater om.
 10. Treningsprogram

  I så fall tenker jeg at dette programmet nok passer deg og din situasjon bra, gitt at du trives med øvelsene. Sterkere blir du av å jevnlig øke, enten i vekt, reps eller totalt volum. Jeg vil anbefale å loggføre, så du kan følge med på om du ser fremgang eller ikke.
 11. Treningsprogram

  Det første spørsmålet som dukker opp når en skal vurdere treningsprogram er: hva er formålet med treningen? Vektnedgang? Styrkeøkning? Muskelbygging? Hobby? Ved første øyekast slår dette meg som et 100% generisk "vet-ikke-helt-hva-jeg-driver-med-eller-hva-jeg-vil" program. Du sier du bruker to timer hver økt – er det fordi du trives godt med trening og det å være på treningssenter og har lyst til å bruke tiden din på det? Eller er det på grunn av en oppfatning at "flere timer er bedre"? For å gjøre et langt svar kort: svaret på spørsmålet om treningsprogrammet ditt er bra eller ikke er "det kommer an på"
 12. Tilbakemelding på eventuelle forbedringer

  For veldig mange så vil det du har der allerede være ganske så optimalt, så spørsmålet her blir vel hva du selv synes? Hva er målsetningene dine, hva ville du selv ha endret på?
 13. Går ikke ned i vekt

  Ha tålmodighet. Man når platåer fra tid til annen, bare fortsett å gjøre det du gjør. Skjer det ingenting på veldig lang tid kan det være greit å se litt nærmere på hva en driver med. Det høres ut som om du trener veldig mye, og spiser veldig lite. Dobbelsjekk om kaloriregnskapet ditt stemmer. Skriver du ned absolutt alt du spiser? Feilberegner du vekten på noe av det? Har oppføringene du bruker i MyFitnessPal et korrekt kcal-anslag? Bare noen ting å tenke over.
 14. Peanøtter og vektøkning

  Det beste er et variert kosthold, med alle elementer fra kostsirkelen du lærte om i heimkunnskapen på barneskolen. 300g peanøtter er omtrent 1600kcal, noe som vel må være over halvparten av dagsinntaket ditt. Jeg vet ikke hvordan kostholdet ditt ellers ser ut, men du bør absolutt prøve å spise mer av all mat og ikke bare fylle på med en enkelt matvare.
 15. New guy in town

  Hei! Under kategorien "Loggbok" kan du føre treningsloggen din. Ellers er forumet rimelig standard forumgreier, kategoriene er i stor grad beskrivende for innholdet i de enkelte underforum. Velkommen skal du være!
 16. Gå fra 5x5 til 3x5?

  5x5 er vel typisk volumarbeid, så man kan fint redusere volum og heller øke intensitet (vekt) i perioder. Man mister ikke effekt, man bare får andre resultater av treningen. Volumarbeid øker typisk primært arbeidskapasitet, mens intensitetsarbeid øker typisk primært styrke (groteskt forenklet).
 17. Asymmetrisk kropp

  Det gunstigste er det programmet du følger over tid. Seriøst. Velg ett (kast dart), og hold deg til det. Jeg antar at du ikke skal stå på scenen om 3 måneder, og da er det virkelig ingenting annet enn hva du selv personlig liker som avgjør hvilket program som passer best for deg.
 18. Kyllingdiett

  Å spise så ensidig en hel måned er ikke bra hverken for trivsel eller kropp, og du kommer garantert til å få dårligere resultater på trening. Når det gjelder kosthold, er prioritet numero uno å få i seg nok mat. Prioritet nummer to er at kostholdet ditt bør speile kostsirkelen, nemlig 4 deler kjøtt, fisk, fiber, frukt og grønnsaker og bare én del junk. Legg merke til at kylling kun er en bitteliten del av dette – spiser du bare kylling får du i deg alt for lite fiber, fett og karbohydrater. For ikke å snakke om vitaminer og mineraler du ikke får i deg.
 19. Vel, jeg som hører mer hjemme i styrkeløfterleiren får blodsmak i munnen bare av å se på dette programmet her, så i mine øyne er volumet helt sinnssykt. Men byggere har vel gjerne en tanke høyere volumtoleranse enn hva styrkeløfterne har så jeg tror ikke nødvendigvis det trenger være for mye for deg. Det kjenner du vel best på selv tenker jeg, hvis du etter 2 uker går rundt og er slapp og aldri helt kvikk kan det kanskje være greit å kutte ned litt. Jeg har også antatt at formålet ditt med treningen primært er bygging, altså forming og toning. Hvis formålet primært er generell styrkeøkning hadde jeg nok gjort en del endringer. Og good call angående den tunge dagen din. Begynn der, så kan du heller gire opp hvis du føler du har rom for det.
 20. Du sier ikke noe om hvor lenge du har trent, men jeg antar at det er en stund siden du skriver slik du gjør og programmet ditt ser ut sånn som det gjør. For meg ser det ut som et kroppsbyggerprogram og det er ikke min spesialitet akkurat, men at det er stort volum her er åpenbart. Det ser også ut til at syklusen egentlig er to uker, bortsett fra for legger og mage? Noen spesiell grunn til det? Ellers: det kan kanskje være lurt å dele opp den tunge dagen litt ja. 6 reps på RPE9 er ganske brutalt, og så skal du kjøre en AMRAP etterpå? Da tror jeg du ligger strak ut.
 21. Ja, denne fasaden av perfeksjon måtte jo slå sprekker før eller siden.
 22. Haha! Skolert! Jeg går og setter meg i hjørnet iført the Yoke of Shame jeg da. Øya man først blir blind på, er det ikke det man sier? Jeg trøster meg med at jeg i det minste hadde fått med meg at det var to av dem som hadde samme ernæringsverdi da – jeg ser et halmstrå og klamrer meg til det.
 23. Trodde sukker og fett var 8-9kcal/g, mens det var protein som var 4kcal/g? Kan være jeg roter, for all del.
 24. Nja, fett er vel omtrent like kaloritett som sukker så hvis du bytter ut sukker med tilsvarende mengde fett går du jo like mye i +.
×